NaslovnicaBiHFranjevačka k...

Franjevačka klasična gimnazija Visoko: Zlatko Salko Lagumdžija osvojio prvo mjesto na Olimpijadi matematičara BiH

Franjevačka klasična gimnazija Visoko i ove godine bila je domaćin održavanja Olimpijade matematičara BiH. Učenike su vodili Niko Sušac, predsjednik Udruge matematičara Ruđera Boškovića iz Mostara i Vidan Govedarica, predsjednik Društva matematičara RS. Prema predviđenih propozicijama, 43 najbolja matematičara iz cijele Bosne i Hercegovine radilo je šest zadataka, po tri zadatka u subotu i u nedjelju. Proglašenje najboljih matematičara i uručenje diploma objavljeno je u nedjelju u večernjim satima u foajeu Franjevačke klasične gimnazije Visoko.

Prvo mjesto osvojio je Zlatko Salko Lagumdžija, učenik Međunarodne srednje škole Sarajevo, s osvojenih 38 od mogućih 42 boda, drugo mjesto osvojila je Nejra Kurtović učenica Sarajevo College (36 bodova), treće mjesto Adisa Bolić učenica Sarajevo College (31 bod), četvrto mjesto Tijana Babić učenica Gimnazije „Banja Luka“ (28 bodova), peto mjesto Emin Mrkonja učenik Međunarodne srednje škole Sarajevo (27 bodova), šesto mjesto Amar Kurić učenik Međunarodne srednje škole Sarajevo (25 bodova). Prvih šest najboljih matematičara će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Mađunarodnoj olimpijadu koja će se održati u Hong Kongu, Kina.

Također, ovom prilikom predstavljena su naredna najbolja dva momka i dvije djevojke u rangu 43 takmičara koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Mediteranskoj olimpijadi koja će se održati u julu u Rimu, Italija. To su Dino Melunović, učenik Sarajevo College i Adnan Gobeljić, učenik Druge gimnazije Sarajevo, te Milica Babić, učenica Gimnazije „Banja Luka“ i Amila Sabljica, učenica Internacionalne srednje škole Sarajevo.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.