SportFrancusku ne zanima šta Putin misli

Francusku ne zanima šta Putin misli

Francuska ministrica sporta Amelie Udea-Castera izjavila je da se pravila Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK) moraju poštovati i da je ne zanima mišljenje ruskog predsjednika Vladimira Putina o uvjetima za sudjelovanje ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu.

“Nije nas briga što Putin misli. To su pravila koje je postavio MOO, a MOO ima ovlasti da odluči ko sudjeluje, a ko ne. Moramo uspostaviti ovaj okvir i osigurati da se poštuje do kraja i učiniti sve kako bi osigurali da ruska sila ne iskorištava sport za svoju slavu,” rekao je Udea-Castera francuskoj televiziji.

Putin je sredinom decembra rekao da je MOO riskirao potkopavanje olimpijskog pokreta odlukom da ruski i bjeloruski sportisti sudjeluju na Igrama u Parizu kao neutralni, bez zastave, himne i državnih simbola.

“To su provokativne poruke. Čuli smo ga i da govori o etničkoj diskriminaciji, sve su to potpune besmislice”, dodala je ministrica.

MOO je u decembru odlučio da sportisti iz Rusije i Bjelorusije mogu sudjelovati na Igrama u Parizu u pojedinačnim sportovima, kao neutralni bez državnih simbola i da ne podržavaju rat u Ukrajini.

Rusija je osudila “neutralizaciju” koja, kako je navela, “cilja njene najbolje sportiste”, čije je sudjelovanje pod neutralnom zastavom “ponižavajuće za kriterije MOO-a”.

MOK je saopćio da je dosad osam ruskih sportista ispunilo sve uvjete, a troje iz Bjelorusije.

Na pitanje može li sportista iz Rusije prkositi zabrani i mahati nacionalnom zastavom tokom Olimpijskih igara, Udea-Kastera je odgovorila negativno.

Neće on to učiniti, neće moći na teren sa zastavom, rekla je.

Olimpijske igre održat će se od 26. jula do 11. avgusta u Parizu.

Federalna.ba / Beta.rs / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE