SvijetFrancuski senatori izglasali zakon o podizanju starosne granice za penziju

Francuski senatori izglasali zakon o podizanju starosne granice za penziju

Francuski senatori u četvrtak rano ujutro glasali su za podizanje zakonske starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, što je prva pobjeda za planove penzione reforme predsjednika Emmanuela Macrona, koji su izazvali proteste i štrajkove širom zemlje.

Dvjesto i jedan član Senata, kojim dominira konzervativna stranka Les Republicains, glasao je za član sedam reformi o starosnoj dobi za odlazak u penziju, dok je 115 glasalo protiv.

Očekuje se da će gornji dom francuskog parlamenta odobriti preostale članove reformskog zakona u ovoj sedmici. Potom će naredne sedmice biti dostavljen posredničkom odboru između poslanika iz Senata i Narodne skupštine, donjeg doma parlamenta.

Poslanici nisu bili u mogućnosti da razgovaraju o članu sedam zakona tokom 15-dnevne napete debate praćene uvredama i podsmijehom.

Vlada se nada da će izmjene penzionog zakona biti usvojene u parlamentu do kraja mjeseca.

Macronu, međutim, nedostaje potpuna većina u Narodnoj skupštini i morat će da pridobije nekoliko desetaka konzervativnih poslanika ili da iskoristi svoja ustavna ovlaštenja da zaobiđe parlament, prenosi Reuters.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE