SvijetOkeanijaFrancuska pokreće veliku operaciju u Novoj Kaledoniji

Francuska pokreće veliku operaciju u Novoj Kaledoniji

Francuska je u nedjelju pokrenula operaciju velikih razmjera s više od 600 žandarma u Novoj Kaledoniji, koloniji udaljenoj 17.000 kilometara od teritorije Francuske, kako bi suzbila incidente koje je pokrenulo lokalno stanovništvo kao odgovor na davanje biračkog prava francuskim državljanima.

“Operacija uključuje oko 600 žandarma“, objavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin na društvenoj mreži X.

On je dodao da je cilj operacije je ponovno uspostavljanje reda i vraćanje kontrole nad glavnim putem od 60 kilometara između glavnog grada Nove Kaledonije, Noumee i aerodroma.

Uz pomoć nacionalne žandarmerije i policije uklonjeno je oko 60 barikada na putevima, saopštila je Visoka komisija Republike u Novoj Kaledoniji.

“Više od 200 ljudi je uhapšeno, a 20 prodavnica hrane ponovo je otvoreno do sada u regionu“, rekao je Darmanin.

On je dodao da francuska vlada zna da ima još mnogo barikada koje treba očistiti i da je dala naređenja jedinicama za provođenje zakona.

Najmanje šest osoba je ubijeno u neredima, a stotine uhapšeno od ponedjeljka.

Do nemira je dovela ocjena ustavnosti koju je za Novu Kaledoniju pokrenuo Darmanin. Ako izmjene budu usvojene, svakom francuskom državljaninu koji je neprekidno boravio u Novoj Kaledoniji posljednjih 10 godina bilo bi dozvoljeno da glasa na lokalnim izborima. Mještani strahuju da će takve promjene razvodniti glasove autohtonog stanovništva.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron proglasio je u srijedu vanredno stanje na arhipelagu i rasporedio vojno osoblje u regionu.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE