FOŽ SDP BiH ZDK:  Sretan  Ti 8. mart –Međunarodni   dan žena!

ČESTITKA  8.MART

 

Poštovana ­­ Bosanko i Hercegovko!

 

Čestitamo Ti 8.mart, Međunarodni  dan žena, dan  kada su, prije više od 100 godina, žene počele dugotrajnu borbu za jednakopravnost u svim sferama života. Ako si žena ODOM 8.MARTA

koja misli, hoće da bude pitana, da odlučuje i aktivno učestvuje u društvenom i političkom životu, čestitamo Ti.

Ako oklijevaš, radi mira u kući, navodne tradicije ili  nedostatka volje, osvrni se oko sebe i shvatit ćeš da je potrebno samo malo hrabrosti i odlučnosti da budeš učesnica promjena, a znamo da Ti to možeš. I to Ti čestitamo.

Čestitamo Ti Tvoju ljepotu, osmjehe i hrabrost kojom dočekuješ našu svakodnevnicu. Čestitamo Ti ponos kojim nosiš i tajiš sve svoje brige i probleme.

Čestitamo Ti Tvoju svakodnevnu posebnost na ovim našim prostorima.

Ali, upravo u ime te posebnosti, ne čestitamo Ti Tvoju šutnju i Tvoje mirenje, jer nije Ti data tolika snaga da pokreneš život, i da ga prepustiš stihiji. Ne moramo biti Klare Cetkin  ili Roze Luksenburg. Vrijeme revolucija je prošlo. Ali svaka žena, majka i građanka treba preuzeti svoj dio odgovornosti u našoj evoluciji. Mi smo svoju ulogu  preuzele i  članstvom u Socijaldemokratskoj partiji BiH  i aktivnostima u Forumu žena SDP.  Pridruži nam se.. 

Podsjećamo  Te da žene čine više od polovine stanovništva Bosne i Hercegovine.  Podsjećamo te i na  to da na žalost žene čine skoro polovinu  nezaposlenih ,   da je  je još uvijek veliki broj žena koje trpe nasilje u porodici,  mobing na poslu. Podsjećamo te i na to da je veoma mali broj  žena  na   rukovodećim pozicijama u preduzećima, kao i u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Mi žene  zaslužujemo  puno više. Vrijedimo mnogo više, svaki dan …NEPROCJENJIVO.

Pa,  imamo li onda pravo na šutnju , imamo li pravo  na ravnodušnost?!   Bosanko i Hercegovko, ako šutimo, onda se to zove sebičnost, a to nikad nije bila osobina ljudi ovih prostora.

Nemamo vremena za oklijevanje, razmisli, pokreni se , i pronađi se .

 

Do Tebe je, do nas je!

 

Sretan  Ti 8. mart –Međunarodni   dan žena!

 

KO  FOŽ SDP BiH ZDK