(FOTO+VIDEO) Zbog lošeg rezervoara na Banjeru mještani u problemima: Voda teče, temelji puni vlage, strah za kućama sve veći, a od nadležnih samo obećanja

Otkako je u Visokom počelo provođenje dugo najavljivanog “generacijskog projekta” vodosnabdijevanja, u okviru kojeg nadležno preduzeće proširuje svoju vodovodnu mrežu, ali i renovira postojeću, brojni su problemi sa kojima se susreću građani zbog radova na ovom projektu. Riječ je o projektu koji je slavodobitno najavljivan kao nešto najbolje što će se dogoditi u Visokom, no u realnosti za građane je provođenje ovog projekta značilo podizanje kredita od devet miliona KM, koji će naredne generacije Visočana vraćati, povećanje cijena vode od 100 posto, kao i minus u budžetu grada od 102.713,06 KM zbog lošeg upravljanja kreditnim sredstvima.

No, da ovo nisu jedini loši utjecaji provođenja ovog projekta na građane pokazuje i primjer mještana dijela Mjesne zajednica Kula Banjer, koji se zbog rezervoara izgrađenog u blizini njihovih kuća, u okviru ovog projekta, suočavaju sa poplavama i strahom od stvaranja klizišta. Ovaj rezervoar građane je koštao 317.742, uključujući radove i nadzor, svečano je otvoren presijecanjem vrpce u oktobru 2018. godine, a onda su nastali problemi za mještane, među kojima je i porodica Semira Bašića.

“Već pet puta dešava se poplava, prouzrokovana vodom koja dolazi iz novonapravljenog rezervoara, koji je vlasništvo Javnog komunalnog preduzeća “Visoko”. Nekoliko puta smo prijavljivali ovaj problem nadležnim u ovom preduzeću, no nikada on nije riješen, te nam zasad do kuća samo dolazi voda koja natapa temelje kuća i obećanja, do sada neispunjena”, istaknuo je Bašić u razgovoru za naš portal.

Ističe kako je ovo problem zbog kojeg su u strahu i on, ali i njegove komšije, jer bi dalje plavljenje moglo prouzrokovati trajno oštećenje njihovih kuća.

“I ja i komšija išli smo do direktora JKP “Visoko” Hasana Prelića i izvršnog direktora za komunalne poslove ovog preduzeća Dine Delibašića, žalili smo se u vezi s ovim problemom, no oni nikada ništa nisu poduzeli. Obećano nam je da će biti angažirana firma koja će produžiti cijev iz koje nam dolazi voda koja nam stvara probleme, te da će voda onda završiti u jednom lokalnom potoku, no nikada nije učinjeno ništa. Žalili smo se i usmeno i pismeno gradskoj inspekciji, ali ni oni nisu ništa učinili. Dakle svi nam obećavaju, lažu, a zima ide, idu kiše, pa snijeg, sa ovom vodom koja dolazi iz rezervoara mi smo u strahu za svoje kuće”, dodao je Bašić.

Ovaj problem uskoro bi mogao eskalirati u sudsku parnicu građana i nadležnih, jer Bašić najavljuje tužbu prema kojoj će zahtijevati zaštitu svojih prava i svoje imovine. To znači da bi neadekvatna gradnja rezervoara iz kredita koji otplaćuju građani, građane ponovo mogla koštati kroz troškove sudskog postupka i eventualnu naknadu štete.

“Ja sam priključio svoje domaćinstvo na vodovodnu mrežu, to me koštalo 1.000 KM. Uredno plaćam komunalne usluge i vodu koja je poskupila. A zahvaljujući svemu tome, izgleda, zaslužio sam vodu koja ulazi u temelj moje kuće, stvara vlagu. Zaslužio sam da moram uložiti dodatni novac na pravljenje drenaže i izolacije, kako bih se zaštitio od vlage. Već sam pokrenuo razgovore sa advokatima za pokretanje postupka i vrlo skoro ću tužiti nadležne zbog njihove neodgovornosti i nikad ispunjenih obećanja”, zaključuje Bašić.

Da li će indolentnost nadležnih i nerješavanje problema koji su prouzrokovani lošim upravljanjem ponovo koštati građane, ostaje da vidimo, ali sigurno je da je ovaj primjer samo dodatna ilustracija neadekvatnog upravljanja javnim dobrima i problema koje takvo upravljanje donosi.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.