NaslovnicaLokalne Teme(FOTO+VIDEO) ...

(FOTO+VIDEO) Visočke škole otvorile svoja vrata: Počela nova školska godina u doba koronavirusa

Nakon neobičnog završetka prošle školske godine, u uslovima pandemije koronavirusa (COVID-19), zbog koje su učenici širom svijeta većinom svoje škole pohađali putem online alata, danas je počela nova školska godina u Visokom. Naše škole otvorile su vrata za svoje učenike u posebnim higijensko-epidemiološkim uslovima, te su u pojedinim stvoreni uslovi za odvijanje nastave u punom kapacitetu, dok su se neke škole, zbog brojnosti odjeljenja, odlučile za dvojni sistem, prema kojem dio učenika pohađa školu na tradicionalni način, dok ostatak učenika nastavu prati online.

“Jutros i tokom dana primili smo nove učenike prvih razreda, koji su prvi put stigli u našu školu, u ovim posebnim uslovima. Za sve učenike je organizirano upoznavanje sa razrednicima i moram reći da su svi učenici pokazali odgovornost i disciplinu, što nam je svima izuzetno drago. Moram istaći i da se kompletan proces nastave odvija u skladu sa preporukama i naredbama resornog ministarstva i Kriznog štaba FBiH, uz poštovanje svih higijensko-epidemioloških mjera”, kazala je za Visoko.co.ba Sanela Slijepčević, direktorica Mješovitog-srednjoškolskog centra “Hazim Šabanović”, jedne od škola sa najvećim brojem učenika u ZDK-u.

Slična je situacija i u visočkoj Gimnaziji, gdje su se učenici jutros upoznali sa nastavnim planom i programom, te svojim razrednicima i profesorima. Srdačnu dobrodošlicu učenicima je poželio i direktor gimnazije Visoko Samir Purišević, a cijeli ovaj proces odvijao se uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

“Nastava u Gimnaziji “Visoko” počela je prema predviđenom rasporedu. Učenici prvih razreda su imali prve časove danas po odjeljenjima od 9 do 12 sati naizmjenično uz pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera. Razrednici su ih upoznali sa obavezama i dužnostima i svim onim što ih očekuje u gimnazijskom školovanju. Posebno im je skrenuta pažnja na postupke iz “Procedure za rad odgojno-obrazovnih ustanova u ZDK”.
Ostali učenici od danas imaju online nastavu. Od 14. 9. u učionice se vraćaju učenici drugog razreda (prva grupa). Svim učenicima i njihovim roditeljima i svim zaposlenim u Gimnaziji „Visoko“ želim sretan i uspješan početak nove školske godine”, kazao je direktor Purišević za Visoko.co.ba”

U ostalim srednjim školama na području našeg grada malo je drugačija situacija, budući da su preostale škole internatskog tipa. Kako nam je pojasnio direktor Franjevačke klasične gimnazije Visoko fra Ivan Nujić, škola koju on vodi dobila je odobrenje ministarstva za izvođenje nastave u prostorijama škole, ali samo zbog malog broja učenika u odjeljenjima, što se uklapa u preporuke i naredbe u vezi sa trenutnom higijensko-epidemiološkom situacijom.

“I u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji danas je počela nastava za 112 učenika od prvog do četvrtog razreda. Gimnazija ima vlastiti učenički dom “Konvikt”, u kojemu boravi 68 učenika i učenica iz raznih mjesta, od Posavine do Hercegovine. Oni su se okupili još već sinoć, u nedjelju navečer, a jutros su im se pridružili učenici iz Visokog i okolice. Ovaj početak školske godine obilježen je radošću susreta kao nikada prije: i učenici, i roditelji, i nastavnici presretni su je ŠKOLA IDE DALJE, a škola je za ove mlade ljude najvažnija stvar u životu”, istaknuo je fra Ivan Nujić.

Slična je situacija i uz Medresi “Osman ef. Redžović”, gdje je jutros učenicima dobrodošlicu poželio direktor ove srednje škole Dženan Handžić. Ovdje je nastavni proces već počeo, a i učenici i profesori pridržavaju se higijensko-epidemioloških mjera, kako bi cijeli proces bio potpuno siguran za sve. Ipak, za razliku od visočkog FKG-a, od danas su u prostorijama Medrese prisutni samo učenici prvih razreda, a pojedini učenici iz drugih razreda pridružit će im se u nastavku školske godine.

“U skladu sa instrukcijama nadležnog ministarstva, nastava u školskim klupama za učenike prvih razreda počela je danas i u Medresi “Osman-ef. Redžović”. U tri odjeljenja prvog razreda Medrese krenulo je ukupno 76 najuspješnijih kandidata na konkursu za upis u prvi razred Medrese na kojem je ove godine bilo 124 prijavljena kandidata sa 31 općine širom BiH. Svi đaci prvih razreda tokom prve dvije sedmice pohađaju nastavu u školskim klupama. Narednog ponedjeljka pridružit će im se polovina đaka drugog razreda.

Poduzete su sve potrebne mjere u pogledu poštivanja preporuka kriznih štabova radi prevencije širenja korona virusa. Kada je nastava naprasno prekinuta u martu prošle godine pokazali smo da imamo kapacitet za upravljanje kriznim situacijama i da se brzo transformiramo u skladu sa okolnostima. U kojem god pravcu se nastavak školske godine bude odvijao, bit ćemo spremni za adekvatan odgovor”, zaključio je direktor Handžić za Visoko.co.ba.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.