FOTO&VIDEO: Večeras su u Gradskom kinu Visoko “dame birale”

Odigrana dugo najavljivana predstava, tražena od velikog broja pripadnica nježnijeg spola u našem gradu.

1455

Večeras je u Gradskom kinu Visoko, koje je bilo prepuno pripadnica ljepšeg spola, odigrana sjajna komedija mladih članova ALTTEATRA, pod nazivom “Dame biraju”, koja je već dugo najavljivana kao odlična predstava, tražena od velikog broja pripadnica nježnijeg spola u našem gradu.

Ljubitelji, odnosno, u ogromnom broju, ljubiteljke teatarske umjetnosti u Visokom imale su priliku da uživaju u hit predstavi koja je, kreirana prije deset godina, te koja je od tada doživjela preko 70 izvođenja u BiH, ali i inozemstvu. Glavni motiv predstave jesu problemi mladih u BiH i pitanje: Je li rješenje odlazak ili suočavanje sa stvarnošću i preuzimanje odgovornosti za svoj život?

Povodom ove predstave razgovarali smo sa PR managerom ALTTEATRA, Peter-Josipom Bevandom, koji je za Visoko.co.ba kazao:

“Predstava Dame biraju se odigrava u sklopu projekta Istrajati, kojeg realiziramo u saradnji sa partnerima iz Beograda, “Kroz prozor fabrika” i Akademijom scenskih umjetnosti iz Sarajeva. Riječ je o predstavi koja želi apostrofirati dva pitanja: Da li ostati? i Da li otići?, koje se postavlja svim mladim ljudima na Balkanu. Kroz predstavu se prikazuje odlučnost i želja mladih da konačno nešto učine od svog života. Naravno, kako bi ostali dosljedni bh. teatarskoj sceni sve se to provlači kroz prizmu humora, te na taj način predstava prikazuje mlade koji u novinama pronađu oglas u kome se traže muške striptizete, njih taj oglas zaintrigira i oni odluče da se prijave, čime naprave drastičnu promjenu u svojim životima.”

Predstava je okupila sjajnu glumačku ekipu, koja je na najbolji način predstavila sva pitanja i emocije koje obrađuje ova predstava, pa su tako, na “daskama koje život znače”, Visočani večeras mogli gledati: Enesa Salkovića, Igora Skvaricu, Adnana Goru, Davora Sabu, Amilu Terzimehić, Damira Kusturu, kao i Visočanina Emira Fejzića.

U izjavi za naš portal, domaći glumac, Emir Fejzić, povodom odigravanja predstave u Visokom kazao je:

“Iz mog ugla gledano predstava je vrlo značajna, kako za teatar, tako i za mlade u BiH, zato što tretira neke probleme u kojima se mi svi pronalazimo, pa i ja sam. Recimo, jedan od problema koji predstava obrađuje jeste pitanje egzistencije, odnosno, način kako doći do posla. Naravno, predstava to sve obrađuje na komičan način, kako bi taj važan problem što bolje približili publici, jer je izuzetno važno ne sjediti kod kuće, nego uzeti stvar u svoje ruke i napraviti nešto od života, što je, čini mi se, jedna od glavnih poruka predstave.”

Visočka publika dugo tražila ovu predstavu

Zanimljivo je bilo dobiti informaciju kako su Visočanke veoma dugo potraživale igranje ove predstave u našem gradu, te su nam predstavnici ALTTEATRA kazali kako su dobili neobično veliki broj poziva od Visočana, koji su željeli uživati u umjetnosti.

Domaćin, koji glumi u ovoj predstavi, Emir Fejzić, osvrnuo se tom prigodom na visočku publiku, kazavši za naš portal:

“Najveću tremu i odgovornost osjetim kada igram pred svojom publikom, zato jer znam da je visočka publika itekako teatarski obrazovana. Vjerovatno je uzrok duga teatarska tradicija, pa ljudi znaju da komentiraju i prate predstave, te je to dodatni motiv meni i mojim prijateljima da odglumimo na najbolji mogući način. Meni je drago da sam uvijek, kada sam igrao u svom gradu, imao odličan feedback, te mislim da će ova predstava ostaviti dobar dojam na visočku publiku.”

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.