SportRukomet(FOTO+VIDEO) Svijet je stao, ali oni nisu: Najmlađi članovi RK Bosna Vispak...

(FOTO+VIDEO) Svijet je stao, ali oni nisu: Najmlađi članovi RK Bosna Vispak online treninzima razbijaju kućnu monotoniju

Velika dvorana, dva gola i lopta godinama unazad bili su svakodnevnica dječaka koji su svoje vrijeme i trud odlučili uložiti u rukomet. Nažalost, pandemija koronavirusa u našoj zemlji, kao i u brojnim drugim zemljama svijeta, zaustavila je socijalni kontakt, javna okupljanja i slobodno kretanje najmlađih i najstarijih.

Za Visoko.co.ba piše: Hana Bašić

Međutim, ovi mališani pokazali su nam kako nisu dopustili da ih virus razdvoji od sporta, čak i ako se ne sastaju i ne druže na isti način kao prije. Kilometrima udaljeni primjer su ostalima kako treba da funkcioniše jedan tim i kako nijedan izgovor nije dovoljno dobar da odustanemo od sporta.

Foto: Screenshot

Online treninzima Rukometnog kluba Bosna Vispak ovih dana prisustvuje dvadesetak dječaka, koji imaju jedanaest ili manje godina i to dva puta sedmično. Njihov rukometni trener Nedžad Imamagić tvrdi kako je to sasvim dovoljno kako bi dječaci održali kondiciju i povezanost u ovom vremenu izolacije.

Nedžad, također, ističe kako su treninzi u ovom periodu u rukometu dosta različiti, jer je to ipak ekipni sport, a kako važi zabrana okupljanja, improvizacija je bila jedino što im preostaje.

“Rukomet sport koji se igra na velikom prostoru, a sada imamo samo par metara. Ali to nas ne spriječava da napravimo dobar trening. Mi smo zadržali neku osnovu treninga koju smo imali. Sad trening sadrži neke vježbe koordinacije, vježbe snage, ali i vježbe sa loptom u malom prostoru koje su dječacima najvažnije. Pokušavamo da kroz neke igre u malom prostoru ubacimo malo razonode u njihove kuće”, kazao je ovaj mladi trener za Visoko.co.ba.

Nedžad Imamagić, trener omladinskih selekcija RK Bosna Vispak Visoko

Budući da ova situacija ima veliki uticaj na djecu, kojoj je socijalni kontakt svaki dan itekako potreban, treneri se trude što više razgovarati i družiti se sa malim rukometašima kako bi saznali kako se oni nose i bore sa novim okolnostima u kojima su se našli. Veliki akcent stavljaju na komunikaciju sa svakim igračem i odvajaju posebno vrijeme za to, zbog čega su i dječaci jako sretni.

Priznaju kako im njihovi golovi lopte jako fale i kako se nadaju da će im se moći vratiti što prije.

“Mnogi dječaci žive u stanovima pa moramo malo imati obzira da nema šutiranja i skakanja na koje smo navikli u našoj dvorani. Ipak, trudim se da napravim vježbe sa loptom koje se mogu izvoditi u kući”, dodaje Nedžad.

Pored toga Nedžad tvrdi da kada nešto volite, ništa nije teško i da je moguće naći način da to i radite, te nam objašnjava kako se on snašao u ulozi online trenera.

“Online treninzi su prije svega čudni. Voditi trening i gledati u kameru nije nešto što sam prije radio. Ali i ovako preko ekrana dobijam njihovu energiju koja me uvijek drži motiviranim. U početku je trebalo vremena da istražimo preko koje aplikacije je najbolje da radimo. Želja mi je bila da u toku treninga imamo povratnu infomaciju i da uvijek vidim kako dječaci rade. To smo uspjeli uz aplikaciju Zoom koja nije prezahtjevna za korištenje, tako da su roditelji već na prvom treningu savladali sve što treba za rad, a svaki naredni trening je lakši za realizaciju jer imamo više iskustva”, istaknuo je mladi trener za Visoko.co.ba.

Foto: RK Bosna Vispak Visoko, omladinske selekcije

Dječaci su neumorni i prema riječima njihovog trenera, uvijek bi željeli i mogli još. Pored toga, nemoguće je ne spomenuti ambicioznost i entuzijazam koji djeca imaju kada je riječ o sportu koji vole. Otkrili su nam kako se odjeća i prostor za trening sprema i po dva dana unaprijed i kako sa nestrpljenjem čekaju svaki novi poziv. Sve što se u njihovom kadru vidi je bitno i vrlo ozbiljno shvaćaju svoju posebnu obavezu za vrijeme izolacije. Tvrde kako sportom najbolje razbijaju monotoniju kod kuće.

Nadamo se da će ovaj divni primjer slijediti i ostali klubovi u našem gradu, ali i šire, te im želimo da njihov naporni rad urodi plodom.

Za kraj, u ovim trenucima svi moramo pokazati svoju solidarnost. Poštujte naredbe i savjete stručnih osoba u vremenu kada je prevencija najbolji mogući lijek u borbi protiv koronavirusa. Ne zaboravite, ostanite kući i ne izlazite osim u slučajevima prijeke potrebe.

I svakako, sve informacije u vezi sa koronavirusom na našem portalu potražite na LINKU.

 

*Tekst autorice Hane Bašić nastao je u okviru projekta “Omladinski novinari na putu ka profesionalnoj karijeri”, koji zajednički realiziraju Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj “Zora” iz Zenice i redakcija portala Visoko.co.ba.

Projekt je podržan od USAID-ovog Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP), a kojeg implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i Otvorena mreža.

 

Visoko.co.ba/Hana Bašić


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE