Fotograf uslikao zanimljivu i raznobojnu arhitekturu Istanbula

566

Historijski grad Istanbul je, obično, kroz objektiv kamere prikazan sa svojim slikovitim džamijama, raskošnim palačama, krivudavim ulicama i tržnicama. Međutim, to je grad sa krajnjim kontrastima i vibrantim razvojem, koji se ističe u centru starog dijela grada. Arhitekta i fotograf, Yener Torun, je prihvatio izazov da prikaže jednodimenzionalnu promjenu grada, koji se mijenja i da prikaže nove, minimalističke zgrade koje daju novu paletu boja Istanbulu.

 

Yener je proveo svoje vrijeme lutajući gradom, tražeći odvažne, geometrijske zgrade koje bi mogao da fotografiše i dokumentuje na Instagramu, na kojem ima više od 50.000 sljedbenika. Fotograf, koji je živio u Istanbulu 14 godina, ciljao je da pokaže čisti minimalistički pogled grada, koji je kontrast Otomanskoj arhitekturi.

“Istanbul je mističan i historijski, ali i moderan grad i vjerujem da povećanje raznih aspekata pruža bolje razumijevanje grada” – rekao je 32-godišnji fotograf.

Došlo je do eksplozije građevinarstva u Turskoj u posljednih 10 godina, sa mnogim novim strukturama koje donose novi stilistički pristup. Yener je priznao da je morao da ‘lovi’ uokolo da bi našao najdramatičnije i najšarenije.

”Obično se fokusiram na dio zgrade koji me zanima, a ostatak jednostavno izbacim” – rekao je fotograf, zaključivši za kraj:

”Istanbul je u isto vrijeme i istočni i zapadni. Historijski je i slikovit, ali i moderan. Živio sam ovdje 14 godina i još uvijek nađe nove načine da me iznenadi i podijelio sam neke od ovih malih iznenađenja na Instagramu”.

Komentari

komentara