ZanimljivostiFotograf uslikao zanimljivu i raznobojnu arhitekturu Istanbula

Fotograf uslikao zanimljivu i raznobojnu arhitekturu Istanbula

Historijski grad Istanbul je, obično, kroz objektiv kamere prikazan sa svojim slikovitim džamijama, raskošnim palačama, krivudavim ulicama i tržnicama. Međutim, to je grad sa krajnjim kontrastima i vibrantim razvojem, koji se ističe u centru starog dijela grada. Arhitekta i fotograf, Yener Torun, je prihvatio izazov da prikaže jednodimenzionalnu promjenu grada, koji se mijenja i da prikaže nove, minimalističke zgrade koje daju novu paletu boja Istanbulu.

 

Yener je proveo svoje vrijeme lutajući gradom, tražeći odvažne, geometrijske zgrade koje bi mogao da fotografiše i dokumentuje na Instagramu, na kojem ima više od 50.000 sljedbenika. Fotograf, koji je živio u Istanbulu 14 godina, ciljao je da pokaže čisti minimalistički pogled grada, koji je kontrast Otomanskoj arhitekturi.

“Istanbul je mističan i historijski, ali i moderan grad i vjerujem da povećanje raznih aspekata pruža bolje razumijevanje grada” – rekao je 32-godišnji fotograf.

Došlo je do eksplozije građevinarstva u Turskoj u posljednih 10 godina, sa mnogim novim strukturama koje donose novi stilistički pristup. Yener je priznao da je morao da ‘lovi’ uokolo da bi našao najdramatičnije i najšarenije.

”Obično se fokusiram na dio zgrade koji me zanima, a ostatak jednostavno izbacim” – rekao je fotograf, zaključivši za kraj:

”Istanbul je u isto vrijeme i istočni i zapadni. Historijski je i slikovit, ali i moderan. Živio sam ovdje 14 godina i još uvijek nađe nove načine da me iznenadi i podijelio sam neke od ovih malih iznenađenja na Instagramu”.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE