Fotogalerija: Visočki 1. maj – Sve se nema

Da li naši sugrađani slave nepostojanje rada i radnih organizacija?

3393

I dok se u pojedinim gradovima Bosne i Hercegovine, ali i diljem regiona i svijeta, obespravljeni radnici bore za svoja prava, Visočani, po nepisanoj tradiciji, ovaj praznik provode na izletištima uz roštilje, muziku i zabavu.

Naša ekipa danas je posjetila najpoznatije visočko izletište Ravne, te smo tamo zatekli mnošto građana koji su iskoristili lijepo vrijeme i fin proljetni dan kako bi proslavili ovaj praznik.

Nakon toga, prošetali smo i pustim ulicama grada, na kojima smo, kao i svakog prvog maja, zatekli tek pokojeg, slučajnog prolaznika. Također, mogli smo primijetiti kako su gotovo sve kladionice i poneka uslužna trgovina radile, iako je zvanično u cijeloj državi prvi maj proglašen neradnim danom.

No, nakon viđenog postavlja se pitanje: Da li u našem gradu uopće postoje obespravljeni radnici i gdje egzistira ta masa od blizu 8000 nezaposlenih građana, koliko ih je na evidenciji Službe za zapošljavanje?

Vjerovatno odgovore možemo pronaći na obližnjim livadama, vikendicama i parkovima, kako se izležavaju pored nekog roštilja ili ražnja, vjerovatno boreći se tako za prava radnika, odnosno, za otvaranje novih radnih mjesta za nezaposlene sugrađane.
Sutra će ponovo, praznih džepova zbog današnjeg luksuza, mnogi govoriti kako vlast i politika ne valjaju i kako su oni glavni krivac loše situacije u kojoj se građani nalaze.
A šta smo i koliko smo mi učinili da tu situaciju promijenimo?

Pogledajte fotogaleriju i procijenite sami…

Komentari

komentara