NaslovnicaFoto KornerFOTOGALERIJA:...

FOTOGALERIJA: U Visokom obilježen Međunarodni dan slobode medija

Vijeće za štampu i online medije u BiH, u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH (ONAuBiH), povodom 3. maja – Međunarodnog dana slobode medija, organizovalo je danas, u 29 gradova Bosne i Hercegovine, uključujući i Visoko, javnu kampanju “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu”.

Ajla Abazović, koordinatorica Lokalnog tima ONAuBiH Visoko
Ajla Abazović, koordinatorica Lokalnog tima ONAuBiH Visoko

Naša redakcija je razgovarala sa koordinatoricom Lokalnog tima ONAuBiH  Visoko, Ajlom Abazović, koja nam je povodom ove akcije kazala:

– Povodom Međunarodnog dana slobode medija mi, članovi visočke filijale Omladinske novinske asocijacije u BiH, zajedno sa kolegama diljem BiH, provodimo ovu akciju informisanja građana o njihovim pravama i obavezama u radu medija u Bosni i Hercegovini. Budući da ovo radimo u saradnji sa Vijećem za štampu i online medije u BiH, još jedna od informacija koju pružamo građanima jeste da je ovo vijeće ustvari regulaciono tijelo, koje medije u Bosni i Hercegovine kontroliše putem sugestija i pritužbi na njihov rad, te da, putem Vijeća za štampu u BiH, građani mogu uputiti pritužbe na loš novinarski rad ili na bilo kakvo neprofesionalno medijsko izvještavanje.

U sklopu akcije volonteri, koji su informirali građane, dijelili su i promotivne materijale, magazin Karike, novine Omladinske novinske asocijacije u BiH, te kodekse Vijeća za štampu i online medije.

Kako je Lokalni tim ONAuBiH Visoko tek odnedavno ponovo počeo sa radom koordinatorica Abazović nam je kazala nešto više i o njihovom radu:

– Budući da koordinatori koji su prije bili zaduženi za promoviranje rada ONAuBiH u Visokom nisu uspjeli da održe kontinuitet rada i nisu pravili neke veće akcije, prvi saziv asocijacije je prestao sa radom. No, odnedavno, mi smo pokrenuli novi saziv članova asocijacije, kako bismo mlade građane informisali o medijima i njihovim pravima i dužnostima u bh. društvu. Trenutno naš Lokalni tim u Visokom broji 5 aktivnih članova, ali kako smo tek na početku vjerujem da će se taj broj povećati, a mi ćemo se truditi da u budućnosti napravimo što više akcija, kako bismo promovirali ONAuBiH, kao tijelo koje ističe prave novinarske vrijednosti bh. medija.

 

U nastavku mi vam donosimo fotogaleriju u kojoj ćete moći pogledati kako je to izgledalo obilježavanje Međunarodnog dana slobode medija u Visokom…

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.