Lokalne Teme(FOTO) Zavičajni muzej Visoko: "Odlučili smo svjesno napraviti korak naprijed prema slijepim...

(FOTO) Zavičajni muzej Visoko: “Odlučili smo svjesno napraviti korak naprijed prema slijepim i slabovidnim licima”

Da li ste se ikada zapitali kako slijepe ili slabovidne osobe žive, rade ili uživaju u stvarima koje su svima na dohvat ruke? Kako je takvim osoba kada neko priča o nekom filmu, o nekoj pozorišnoj predstavi ili posjeti izložbi? Mnoge sredine u svijetu nastoje da takvim osobama učine neke od tih stvari pristupačnim, prije svega da se slijepe i slabovidne osobe ne osjete odbačenim iz kulturnog života, ali i životnih stvari općenito.

Upravo u opštoj potrebi za poboljšanjem rada muzeja sa posjetiocima, muzeji su se našli pred problemom otvorenosti i pristupačnosti prema marginalizovanim skupinama iz svog okruženja, prije svega osobama s određenim fizičkim invaliditetom. Analizirajući korisničke grupe muzejskih posjetilaca iz lokalne zajednice, Zavičajni muzej Visoko se našao tehnički zatvorenim kada su u pitanju posjete slijepih i slabovidnih osoba.

“Odlučili smo to svjesno promijeniti i napraviti korak naprijed prema njima. Uslijedilo je prikupljanje saznanja i suočavanje s činjeničnim stanjem. Upoznali smo se s činjenicom da u našoj lokalnoj zajednici imamo populacijsku grupu s oštećenim vidom, među kojima su zastupljene sve dobne skupine. Ta grupa radi i djeluje kroz registrovano Udruženje slijepih Visoko, a njihovi najmlađi članovi predstavljaju najosjetljiviju kategoriju u društvu. Muzej je želio ostvariti saradnju s njima i otvoriti im svoja vrata. Bilo je samo pitanje kako to realno ostvariti i uključiti ih u muzejsku posjetu”, istakla je Habiba Efendira Čehić iz Zavičajnog muzeja Visoko.

Habiba Efendira-Čehić

PRESUDAN MOMENAT JE BILA KONFERENCIJA U SARAJEVU

Pojašnjava da je presudan momenat za dalji rad bila organizovana konferencija o pristupačnosti i inkluziji u muzejima, održana u septembru 2020. godine u organizaciji Balkan Museum Network u Sarajevu. Na ovom događaju održano je nekoliko predavanja od strane stručnjaka iz oblasti pedagogije, zdravstvenih studija i komunikologije u svrhu edukacije muzejskog osoblja sa ciljem otvaranja vrata inkluziji i pristupačnosti muzeja kao institucija kulture osobama sa invaliditetom.

“Nova saznanja i planirani muzejski projekti otvorili su saradnju s Udruženjem slijepih Visoko. Već nakon par mjeseci te iste godine, u realizaciju nove muzejske izložbe kao kulturnog događaja uključeno je Udruženje slijepih i njihovi članovi. Bila je to izložba ‘Portret dame: Marica Vojnović, Visočanka’ u okviru koje je pripremljen i sadržaj za slijepe i slabovidne posjetioce Muzeja. Redovni prateći materijal izložbe bio je katalog izložbe, koji je dopunjen printanim taktilnim fotografijama za slijepe, formatiranim legendama za slabovidne i audio zapisom na CD-u prema sadržaju kataloga. Ovo je bio prvi put u Muzeju da su otvaranju izložbe prisustvovali slijepi i da su kroz ponuđeni materijal bili u potpunosti uključeni u sadržaj muzejske izložbe. Uobičajeno tiho ‘razgledanje’ muzejske izložbe zamijenjeno je audio vodičem koji smo pustili na razglas, a koji je slijepe osobe zvučno vodio kroz izložbu preko taktilnih fotografija. To je bilo svakako veliko iskustvo i za nas i za naše posjetioce”, dodali su iz visočkog Muzeja.

ZAJEDNIČKA IZLOŽBENA POSTAVKA U SREDNJOJ ŠKOLI

Saradnja sa Udruženjem slijepih se nastavila i tokom 2021. godine, a traje i danas. Predsjednik Udruženja slijepih Elmedin Jusić došao je na ideju da se u Muzeju oformi kolekcija starih predmeta pomagala za slijepa i slabovidna lica. Svakako da je Zavičajni muzej prihvatio ideju, jer s navedenom kolekcijom Muzej bi mogao prezentovati tehnička pomagala za slijepe, istorijat nastanka, primjene i tehničkog usavršavanja pomagala. Uslijedio je i prvi poklon za muzejsku kolekciju: stara pisaća (kucaća) mašina za Brajevo pismo. Novom akvizicijom Zavičajni muzej je obilježio Dan bijelog štapa, odnosno Međunarodni dan slijepih i na taj način skrenuo javnosti pažnju na ovu populaciju u društvu.

Sa jedne od izložbi gdje su postavljene fotografije za slijepe

“Od tada do danas Zavičajni muzej Visoko je realizovao niz aktivnosti na inkluziji i povećanju pristupačnosti slijepih u muzeju izradom taktilnih fotografija predmeta iz muzejskih zbirki, izradom trodimenzionalnih predmeta za taktilno iskustvo i štampanjem legendi na Brajevom pismu. Zajedno s Udruženjem slijepih Visoko, krajem 2022. godine obilježen je i Međunarodni dan osoba s invaliditetom kada je otvorena izložbena postavka taktilnih fotografija predmeta iz muzejskih zbirki u sali JU MSŠ ‘Hazim Šabanović’ Visoko”, rekla je Habiba Efendira Čehić.

“Na ovim fotografijama su bili predmeti i razglednice iz fundusa Zavičajnog muzeja i ovo je bio neki naš mali doprinos da približimo licima koja imaju problema sa vidom, da osjete ili dožive kulturno-istorijsko naslijeđe našeg grada i okoline”, pojasnila je Đenana Ganić, direktorica Zavičajnog muzeja Visoko.

RADITI NA TOME DA I IZLOŽBE BUDU DOSTUPNE I ZA GLUHONIJEME

“Mi već niz godina imamo saradnju sa Zavičajnim muzejom iz Visokom kroz mnoge projekte i prilagodbe, kroz koje želimo taktilno da promovišemo i prilagodimo sadržaje i eksponate koji se nalaze u ovoj ustanovi, kako bi bili dostupni svim slijepim i slabovidnim osobama, ne samo članovima našeg Udruženja nego i članovima udruženja iz regiona i turistima koji dolaze i posjećuju Visoko, a koji su oštećenog vida. Saradnja zaista ima višestruk značaj i kroz nju želimo predložiti inovativne prijedloge kako bi poboljšali pristupačnost slijepim osobama, odnosno kako bi im sve to bilo dostupno. Pored toga što radimo ovo za slijepe osobe, ja sam imao ideju i predložio sam, a već se radi na tome, da postavka u Muzeju bude dostupna i za gluhonijeme osobe. Dakle, oni će imati sve dostupno na znakovnom jeziku, što će im značajno pomoći u njihovom uključenju u sve sfere života”, rekao je Elmedin Jusić, predsjednik Udruženja slijepih Visoko te naglasio da Udruženje radi sve kako bi podiglo svijest građanstvu i kako bi stvorili spoznaju da slijepe osobe postoje.

Elmedin Jusić, predsjednik Udruženja slijepih Visoko

“Nastojaću također da postavimo jednu stalnu postavku tiflotehničkih pomagala od kojih neka od njih više nisu u upotrebi, a koriste se kao pomagala za čitanje i pisanje te neka koja se upotrebljavaju u svakodnevnom životu. Tako sam poklonio i jednu pisaću Brajlovu mašinu, koju sam koristio od svoje sedme godine i na kojoj sam se ja opismenio te završio svoje školovanje. Nastojaćemo da skupimo još neka pomagala kako bi obogatili tu postavku koja će biti dostupna stalno svim posjetiocima Muzeja”, dodao je Elmedin Jusić.

Iako po sadržaju skromnim, navedenim aktivnostima Zavičajni muzej Visoko je danas dobio svoje mjesto na mapi pristupačnih muzeja Balkana. Na ovaj način uspostavljena saradnja i otvaranje muzeja prema slabovidim i slijepim licima kao i generalno osobama s određenim poteškoćama mnogo znači kako muzeju, tako i lokalnoj zajednici u kojoj živi unapređivanjem njihovog položaja u društvu.

“Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a”.

Visoko.co.ba/Neven K.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE