Lokalne Teme(FOTO) Zavičajni muzej Visoko: Implementacija aktivnosti "Danas istražujem"

(FOTO) Zavičajni muzej Visoko: Implementacija aktivnosti “Danas istražujem”

Asocijacija srednjoškolaca u BiH i Federalno ministarstvo obrazovanje i nauke je 12. decembra 2022. godine implemetiralo aktivnost „Danas istražujem“ u okviru projekta „Socijalni dan“, a u znaku obilježavanja Dana nauke kao vid praktičnog iskustva za srednjoškolce te je tim povodom pet učenika iz Gimnazija “Visoko” Visoko dobilo mogućnost cjelodnevnog volontiranja u visočkom muzeju.

Vođeni idejom da je praktično sticanje znanje najdjelotvornije u formiranju ličnosti osmišljeno je niz aktivnosti iz različitih domena djelovanja i rada muzeja (naučno-istraživački i pedagoški rad, izdavačka djelatnost, te afirmacija i zaštita objekata i predmeta kulturno-historijskog naslijeđa).

Učenici su imali priliku da na multidisciplinaran način pristupaju historijskim izvorima u smislu da su timskim radom dolazili do podataka o Starom gradu Visoki. Zatim su imali zadatak da rade na dokumentu u kojem su predstavljene pogrešne informacije o istom. Zajedničkim radom su uočavali pogreške i naučili da se svaka informacija u kontekstu historijskog dešavanja treba provjeriti iz više izvora.

Kako bi im približili poziv arheologa, učenici su se putem prezentacije upoznali sa nekoliko arheoloških projekata od velikog značaja za naš grad. Zatim su došli u doticaj sa materijalom pronađenom na Čajangradu kojeg su imali priliku konzervirati te tako doživjeti prošlost na poseban i drugačiji način.

“Također, predstavili smo im i saradnje Zavičajnog Muzeja Visoko sa ostalim institucijama. Posjetili smo Franjevački samostan kao primjer dobre saradnje. Anida, Merjema, Lamija, Bakir i Dženan pokazali su da postoje mladi ljudi motivirani i zainteresovani za kulturu u našem gradu”, istakli su iz Zavičajnog muzeja.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE