NaslovnicaLokalne TemeFOTO: Za vjer...

FOTO: Za vjerne mušterije brijačnica kod Meme je prozor u svijet

Jedan od starih zanata, koji je u svoje vrijeme bio itekako zastupljen, a danas je skoro pa ugašen, jeste i brijački zanat. Nekada je Visoko imalo na desetine brijačkih radnji, a danas ih je moguće nabrojati na prste jedne ruke. Omladina se sve manje opredjeljuje za izučavanje ovog zanata, tako da je i sam zanat na izdisaju, a stare brijačke radnje su nestale.

Jedan od rijetkih brica u Visokom je i Mehmed Fazlić (32) koji se još od završetka srednje škole bavi ovim interesantim zanatom. Kaže, prilikom upisa u srednju školu nije imao dileme, kao ni kad je završio. Odmah po završetku škole otvorio je brijačku radnju, koju svakodnevno posjećuju mušterije svih uzrasta.

– Volim ovaj posao i zanat, tako da za mene nije bilo dileme, ni prilikom odabira škole, a ni kasnije kada sam počeo da se bavim ovim poslom. Mušterija ima i to su pretežno sve dugogodišnje mušterije koje su naviknute na uslugu, nema nekih posebnih zahtjeva, jer sve radimo po starinskim metodama, od brijanja, do šišanja. – kazuje Fazlić.

memo (1)

Nekada su brijačnice osim usluge šišanja i brijanja, bile i mjesto gdje se najbrže i najlakše dolazilo da brojnih informacija, kako iz lokalne zajednice, tako i do onih globalnih. Pojava interneta nije previše ugrozila tu tradiciju, a o tome nam je posvjedočila i jedna mušterija koju smo zatekli u brijačnici „Memo“.

– Ovdje sam redovna mušterija već godinama, a osim usluge uvijek je moguće saznati i najnovije informacije iz Visokog, dok se među mušterijama redovno „obrađuju“ i druge dnevne teme, pa je tako u brijačnicama moguće saznati pobjednike na izborima, novog trenera premijerligaških klubova ili selektora reprezentacije, čak mnogo ranije nego što to bude ozvaničeno, jer su među mušterijama brojni „ekspreti“ iz svijeta politike, kulture, sporta… – pomalo šaljivo nam je kazao Adi Keserović, jedna od vjernih Meminih mušterija.

Ipak, interesa kod omladine za ovaj zanat ponestaje, pa su rijetki koji se pojave da urade praksu i da se dodatno pripreme za ovaj posao. Jedan od njih je Nihad Memić, koji je praksu obavio upravo u ovoj brijačnici i koji ima namjeru nastaviti se baviti ovim zanimljivim zanatom. – Omladina ne pokazuje pretjerani interes za ovaj zanat, a i oni koji su dolazili kod nas na praksu, tu su bili samo da im prođe vrijeme, dok su samo rijetki, poput Nihada, pokazali volju i želju da nešto nauče i da nastave tradiciju ovog zanata. – rekao nam je na kraju Mehmed Fazlić, koji će tradiciju brijačkog zanata i oblikovanja brada, brkova i kose makazama i britvom, na svu sreću nastaviti i pokušati otrgnuti od zaborava.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.