NaslovnicaPreporukaLikeFOTO / Za Vis...

FOTO / Za Visoko.co.ba piše Mario Kokoruš: Vikend u Parizu

Za sve one koji žele iz Bosne i Hercegovine posjetiti Pariz za vikend, evo par savjeta. Naime, aviokompanija Wizzair otvorila je liniju Sarajevo – Pariz Beauvais. Letovi su petkom i ponedjeljkom po cijeni od 48,99KM u jednom smjeru. Aeorodrom Beauvais-Tille udaljen je oko 45 minuta vožnje do Pariza (Porte Maillot) gdje autobusi polaze i dolaze svakih 15 minuta. Cijena karte u jednom smjeru je 15,90EUR i može se kupiti direktno po slijetanju. Isto važi i za povratak do aerodroma s iste lokacije. Nadalje, metroom ili šetnjom pariškim ulicama možete doći do smještaja. Smještaj za vikend u Parizu zavisi od ukusa putnika. Može se naći po cijeni od 30EUR pa sve do par hiljada za noć. Preporuka ako se ide s “rajom” svakako je Hostelworld, dok za familijarno putavanje prepočujem Airbnb ili Booking.

Vikend u Parizu – Šta posjetiti?

Nakon što se lijepo smjestite, vrijeme je za posjetu pariškim znamenitostima. Za one koji su prvi put u Parizu, svakako, neizostavni je Ajfelov toranj (Tour Eiffel), Trokadero (Place du Trocadero) i vrtovi oko samog tornja (Jardin de la Tour Eiffel) za piknik. Dalje, pješice, može se doći do Trijumfalne kapije (Arc de Triomphe) i preko glavne ulice (Av. des Champs-Élysées) spustiti do Trga Konkorde (Place de la Concorde). U glavnoj ulici možete napraviti šoping i svakako popiti kafu s pogledom na Kapiju.  Uz obalu rijeke Sene i uz mahanje turistima na brodovima koji plove Senom, ide se to Muzeja Luvr (Mousee du Louvre). Ukoliko se ima vremena i ukoliko redovi za sami muzej nisu veliki, svakako da je i Mona Liza dio posjete. Kad vas dotična isprati s osmijehom, na red dolazi Notre Dam (Kathedrale Notre-Dame de Paris). Posjeta pariškom Panteonu (Pantheon), koja se nalazi južno od Katedrale, je također za preporuku. Pariška Ulica crvenih fenjera nalazi se u Pigaleu (Pigalle – metro stanica). Poznata vjetrenjača i noćni klub (Moulin Rouge) su u istoj toj ulici. Za sportske fanove, posjeta Parku prinčeva (Le Parc de Princes) kao i Roland Garros teniskim terenima koji se nalaze u neposrednoj blizini stadiona također je za preporuku. Prije nego se vratite nazad u Sarajevo, Ajfelov toranj mora se posjetiti noću. Naranvo, postoji još dosta atrakcija koje treba vidjeti, ali za vikend (dva puna dana), navedene gore su sasvim dovoljne.

Finale Lige Šampiona u Parizu

Razlog za putovanje u Pariz, nama je bilo finale Lige Šampiona koje se odigralo na nacionalnom stadionu (Stade de France) u Saint-Denis-u (sjeverni dio Pariza). Atmosfera koja je vladala u gradu tog dana je neprocjenjiva, pogotovo od strane navijača Liverpool-a. Teško je opisati riječima, to treba osjetiti. Navijačke pjesme odjekuju Parizom bez ijednog incidenta (makar po mjestima po kojima smo se mi kretali). Vrlo je bilo teško do karte doći, cijene su se kretale od 1000EUR pa na više. U glavnoj pariškoj ulici navijači su stajali s natpisima „I need a ticket” ili “I want to buy a ticket”. Jednom navijaču sam prišao i pitao ga koliko je spreman platiti, on je rekao 1000EUR. Nakon dugog i iscprnog dana, bilo je vrijeme za utakmicu. Obzirom da smo malo kasnili i nadajući se da neće biti problema s ulazom, naišli smo na totalno suprotno. Demonstracije, suzavci, tučnjave, stadion zatvoren za ulaz. Hiljade ljudi s kupljenom ulaznicom nije moglo ući na stadion, te su neredi postajali sve veći i veći. Također, krađe mobitela, satova, torbica od strane „lokalaca“ bile su neizostavne i učestale. Međutim, koliko je bilo zanimljivo na stadionu, toliko isto je bilo i izvan stadiona uz svu tu nabrijalu atmosferu. Sve u svemu, jedno lijepo iskustvo.

 

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.