Lokalne TemeFOTO: Youth for peace u Visokom organizirao kamp za mlade iz dječijih...

FOTO: Youth for peace u Visokom organizirao kamp za mlade iz dječijih domova Bjelave i Vareš

Prethodnih dana, baš kako smo i najavljivali ranije, Visoko je domaćin omladinskog i dječijeg kampa za članove dječijih domova Bjelave i Vareš, te djecu i mlade iz socijalno ugroženih porodica sa područja Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Dio je ovo aktivnosti organizacije Youth for peace, koja u saradnji sa partnerima kao što je Caritas Italiana, provodi projekte kojima nastoje obezbijediti neformalno, ali stručno obrazovanje za mlade i djecu iz dječijih domova i socijalno ugroženih porodica.

Naša ekipa posjetila je Franjevačku klasičnu gimnaziju Visoko, mjesto održavanja kampa, koji nosi veoma simboličan naziv “Ispod našeg neba” i tom prilikom razgovarali smo sa Alenom Vidovićem, projekt koordinatorom organizacije Youth for peace.

Alen Vidović
Alen Vidović

“Ovo je četvrta godina kako organiziramo ove kampove, te inače organiziramo ljetne i zimske kampove za mlade i djecu. Posebnost ovogodišnjeg kampa jeste njegov naziv Ispod našeg neba, koji je u vezi sa aktivnostima kampa, jer govorimo o Bosni i Hercegovini, njenom kulturnom i historijskom naslijeđu, kao i o vjerskim tradicijama. Dakle, želimo da pokažemo djeci koliko bogatstvo posjeduje naša zemlja.” – kazao nam je ovom prilikom Vidović, govoreći o ovogodišnjem ljetnom kampu Youth for peace organizacije.

“Već treću godinu organiziramo ovakve ljetne kampove u Visokom, te imamo veoma dobru saradnju sa Franjevačkim samostanom sv. Bonaventura u Visokom. Čak su i neki treneri na ovom kampu članovi Franjevačkog samostana u Visokom. Veoma smo ponosništo se kamp održava upravo u Visokom i zadovoljstvo nam je mladima i djeci pokazati kako su lijepe i mali gradovi u našoj državi.”

Na ovom kampu učestvuje tridesetero djece, koji dolaze iz Dječijih domova Bjelave i Vareš, kao i iz socijalno ugroženih porodica sa područja Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te smo ovom prilikom razgovarali sa nekim od učesnika kampa, kako bismo saznali nešto više o njihovim iskustvima.

Amina Dedić
Amina Dedić

“Dolazim iz Sarajeva i veoma mi je drago učestvovati na ovom kampu. Mnogo sam prijatelja stekla učestvujući dugi niz godina na kampovima organizacije Youth for peace i zaista je prelijepo družiti se sa svim novim i starim prijateljima ovdje u Visokom.” – kazala nam je ovom prilikom Amina Dedić, 18-godišnja polaznica kampa.

Također, pored mladih iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, naišli smo i na jednu polaznicu kampa koja je praktično domaćin u Visokom, a riječ je o našoj sugrađanki Adviji Frljak.

Advija Frljak
Advija Frljak

“Već treći put učestvujem na kampovima Youth for peace organizacije i veoma mi je drago što je kamp u mom gradu. Teme su veoma zanimljive, učimo više o Bosni i Hercegovini i sa deset trenera radimo na različitim radionicama što je izuzetno interesantno. Nadam se da će se i mojim kolegicama i kolegama svidjeti moj grad i da uživaju u gostoprimstvu mojih sugrađana.” – kazala nam je Advija govoreći o svom iskustvu na kampu.

Tokom naše posjete prisustvovali smo veoma zanimljivoj radionici, u okviru koje su polaznici kampa učili o svim religijama koje su zastupljene u Bosni i Hercegovini. A kako je to izgledalo pogledajte u kratkoj fotogaleriji koju vam donosimo u nastavku.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE