Foto: “Visoko za Srebrenicu”

Asocijacija mladih SDA Visoko je ove kao i prethodnih godina povodom godišnjice genocida u Srebrenici organizovala mirnu šetnju “Visoko za Srebrenicu”. Na ovaj način želimo sačuvati od zaborava najveći zločin počinjen na tlu Evrope od holokausta, to nam je dužnost i obaveza. Ko zaboravi svoju historiju ona mu se i ponovi.
O genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici se sve zna, istina je jasna i cjelovita i ona je zapečaćena pravosnažnim presudama međunarodnih i domaćih sudova.
Svjedoci smo da se nalazimo u zadnjoj fazi genocida, a to je njegovo negiranje. To je mnogo više od same uvrede porodicama žrtava. Negatori genocida, ustvari, najviše govore o sebi samima i šalju nam jasnu poruku da nisu odustali.
Tome se prvi mi pa i cijeli svijet moramo odlučno suprostaviti. Za greške i neodlučnost nema prostora. Konačno je došlo vrijeme da se na državnom nivou usvoji Zakon o zabrani negiranja genocida.
Žrtve ćemo zauvijek pamtiti, istinu o genocidu čuvati, a na svakome od nas je da pokažemo posebnu odgovornost i pomognemo da Srebrenica ponovo postane mjesto života. To je naš dug prema nevinim žrtvama i njihovim porodicama.

AM SDA Visoko