FOTO: Visočko Udruženje dijabetičara “Diabet” danas ugostilo dijabetičare iz cijelog Ze-Do kantona

Novoformirano udruženje ugostilo prijatelje iz Zenice i Kaknja, kako bi se družili i razmjenili iskustva, te upoznali Visoko.

1307

Danas je, na području općine Visoko, upriličeno druženje dijabetičara iz cijelog Zeničko-dobojskog kantona, a povodom upoznavanja sa novoosnovanim udruženjem dijabetičara u Visokom, koje aktivno djeluje pod nazivom “Diabet”. Ovo udruženje danas je ugostilo prijatelje iz Kaknja, Udruženje dijabetičara “Slatki život”, te Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti “Zenica” iz Zenice, pa će tako tridesetak mališana, oboljelih od dijabetesa, iz ZDK, danas upoznavati Visoko

U okviru današnjeg okupljanja domaćini iz udruženja “Diabet” pripremili su niz aktivnosti, pomoću kojih će gosti iz Kaknja i Zenice upoznati grad Visoko, pa su tako jutros boravili u posjeti Konjičkom klubu “Visoko”, gdje su djeca iskušavala terapijsko jahanje, jednu od specijalnosti ovog konjičkog kluba.

Tim povodom razgovarali smo sa gospođom Mersihom Sarač, predsjednicom Udruženja dijabetičara “Diabet” Visoko:

“Danas smo se okupili u Konjičkom klubu, kako bismo promovirali njihov rad i terapijsko jahanje, koje je odlično za sve ljude sa tjelesnim problemima. Također, ovdje pokušavamo i da promoviramo rad udruženja Diabet, koje je relativno mlado, pa sada očekujemo da nam gosti, koji imaju duži staž, prenesu neka iskustva. Djeca će ovdje jahati konje nekoliko sati, nakon čega odlazimo u obilazak muzeja u Franjevačkom samostanu Sv. Bonaventure, te ćemo posjetiti užu gradsku jezgru, čime ćemo u popodnevnim satima i završiti druženje.”

Ovom druženju prisustvovali su i predstavnici farmaceutskih kuća Roche i Apomedical, koja je donirala određeni broj aparata i trakica za mjerenje šećera u krvi ovom visočkom udruženju, a također, u posjeti Visokom, boravili su i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo ZDK, kao i predstavnici Saveza udruga dijabetičara u FBiH.

Grad Visoko je značilo nešto u prošlosti, očekujem da će značiti i u budućnosti

Povodom današnjeg druženja, za portal Visoko.co.ba, predstavnik Saveza udruga dijabetičara u BiH, Ibrahim Delibašić, kazao je:

“Drago mi je da danas u kraljevskom gradu Visokom, dijelu tzv. “kraljeve zemlje”, prisustvujem ovakvom jednom skupu na kome se druže djeca, dijabetičari, te smatram da nam je potrebno više ovakvih druženja kako bismo javnosti pokazali da dijabetes nije bauk. Također mi je drago da se u cijelu ovu priču uključilo i novoformirano visočko udruženje Diabet, a nadam se da će njegovi članovi i u budućnosti raditi na promociji i prevenciji šećerne bolesti, budući da ona nije problem samo dijabetičara i zdravstvenih radnika, nego i cijele društvene zajednice. Posebna je čast što se sve ovo dešava u Visokom, koje ima dobre ljude, početak je kraljeve zemlje i značilo je mnogo u prošlosti, a nadam se da će značiti isto toliko i u budućnosti, posebno u oblasti borbe za prava dijabetičara.

Komentari

komentara