NaslovnicaLokalne Teme(FOTO) Visočk...

(FOTO) Visočki antifašisti na obilježavanju godišnjice Igmanskog marša

U organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH u subotu, 30. januara ove godine, tradicionalnim maršom i polaganjem vijenaca delegacija na Spomen-obilježje pripadnicima Prve proleterske brigade na Velikom polju na Igmanu obilježena je godišnjica slavnog marša. Obilježavanju je prisustvovao i znatan broj visočkih antifašista, koji su sa Udruženjem “Josip Broz Tito”, Udruženjem boraca NOR-a i privatnim automobilima stigli na ovu olimpijsku planinu.

Istorijski Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći na minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati. Bio je to jedan je od najvažnijih partizanskih pohoda na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu.

U organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH u subotu, 30. januara ove godine,…

Posted by Vi-net on Saturday, January 30, 2021

Visoko.co.ba/Neven Krajišnik

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.