FOTO / Visočanin Dino Kamarić na Red Bull 400

Prva pomisao na najtežu utrku na svijetu vjerovatno je maraton, ultramaraton ili Iroman. Nažalost ne. Odgovor se krije u utrci dugoj ”samo” 400 metara koja slovi za jednu od najtežih na svijetu, a koja je do sad već održana na Olimpijskoj skakaonici na Igmanu.

Ove godine, 2. jula globalno poznata utrka, Red Bull 400, ponovno je održana na Igmanu a na kojoj je učestvovao i Visočanin Dino Kamarić.

37 stepeni, 170 metara visinske razlike, 400 metara staze

Ideja o korištenju najtežih skijaških skakaonica za utrku uzbrdo rodila se 2011. godine i od tada nije poštedjela nikoga ko se u njoj okušao. Takmičari kreću od podnožja brda i pokušavaju što prije doći do vrha, a pritom moraju pobijediti 37 stepeni ili tačnije 170 metara visinske razlike u samo 400 metara staze.
BiH se ovim činom pridružila odabranom društvu zemalja koje su ugostile utrku svjetskog Red Bull 400 prvenstva, u 10. sezoni od nastanka utrke. Ispitivanje vlastitih granica na vertikalnom usponu održat će se 2. jula, pripremi se i vidimo se na Igmanu.
Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.