(FOTO) Visočani u memorijalnom pohodu: Pješke do Titovog groba u beogradskoj Kući cvijeća

Staro Visoko prepuno je zanimljivih anegdota, koje su generacijama prepričavane, a jedna od takvih objavljena je na Facebook stranici Darisland.

Riječ je o stranici koju vodi Evelin Memić, viši stručni saradnik za informisanje i odnose s javnošću Općine Kakanj, koji je porijeklom iz Visokog, a koji se na veoma zanimljiv način prisjeća nekih događaja iz prošlosti. Ovog puta, o pohodu u Beograd, čitajte u nastavku:

Moji Upovljaci u memorijalnom pohodu: Pješke do Titovog groba u Kući cvijeća u Beogradu

Godina 1984. Upovljaci se spremaju na memorijalni pohod – pješke do groba Josipa Broza Tita. Omladina kreće da pješačenjem iskaže poštovanje vođi Narodnooslobodilačke borbe protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Na ispraćaju na Ulica skupili su se mnogi Upovljaci. Neke od njih vidimo na fotografiji: dokazani antifašista Hasan Bučuk, do njega s lijeve strane Salih Memić, ispred Mehmed Memić. U sredini stoji Pašo Žolja, moj babo Ibrahim Memić ispred Paše. Do njega Zakir Memić i Kubat Seid-Kemo. Neke ne prepoznajem, pa molim za pomoć u komentarima.

Novinarka Radija Visoko na ispraćaju zapitkuje mog dedu Agana. Pita za utiske na ispraćaju upovljačke omladine, a dedu savladale emocije pa plače (foto 2).

Kreće memorijalni pohod, pješke, na put dug blizu 500 km.

Mještani Upovca, nadomak Visokog, u pohodu na Kuću cvijeća

Hrabri i jaki su to momci. S fotografija prepoznajem te omladince: Kubat Seid-Kemo, moj babo Ibrahim, Zakir Memić, Fadil Suljić (ako dobro čitam sa slike)…

Pretpostavljam da se kolona kretala putem preko Kladnja, Vlasenice, Milića, Zvornika, pa u Srbiju, preko Loznice i Šabca, i dalje prema Beogradu. Tom relacijom sam nedavno vozio i prisjećao se memorijalnog pohoda mojih Upovljaka.

Išli su danima pješke i izdržali, a ja vozio automobil 4 sata i umorio se.

Pored puta su odmarali i spavali (foto 3). Uz put ih je dočekivao narod, pozdravljao naše Upovljake, nudio pomoć (foto 4).

I drago mi je da su na ovakav poseban način iskazali poštovanje prema Josipu Brozu Titu.

Za mene lično, prva asocijacija na Tita i najveća njegova zasluga je sljedeće: još u vrijeme Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. godina pojavila se i među komunistima ideja da se naša domovina Bosna i Hercegovina podijeli i da ne bude zasebna federalna jedinica.

Tito to nije dozvolio. Presudio je njegov veliki autoritet.

Mještani Upovca, nadomak Visokog, u pohodu na Kuću cvijeća

Godinama poslije moji Upovljaci su na ratištima branili ono što je i Tito želio, cjelovitu BiH.

Branili su nezavisnu, cjelovitu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu, njen teritorijalni integritet, suverenitet i njen multietnički karakter.

Zato, moji Upovljaci, vi koji ste išli pješke do Titovog groba, znajte da je vrijedilo, kao što je vrijedila i vaša borba u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

P.S. Ništa nije slučajno, pa tako ni sljedeća činjenica. Taman razmišljam da napišem priču o memorijalnom pohodu Upovljaka do Titovog groba, a žao mi jer nemam niti jednu fotografiju. U isto vrijeme pripremam tekst o Kubat Seidu-Kemi, a imam samo jednu fotografiju. Ubrzo dolazi u inbox nekoliko fotografija od Seidovog sina Asmira. Kao da je znao o čemu razmišljam. Božije određenje, zaista. To su fotografije koje vidite u ovoj priči, te one koje će biti objavljene uz priču o rahmetli Seidu-Kemi koju pripremam.

Asmiru od srca zahvaljujem za pomoć. Kod ovog dragog mladog insana primjećujem ljubav prema Upovcu i zavičaju, i to me posebno raduje”.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.