(FOTO/VIDEO) Fra Zvonko Miličić: “Učenici FKG-a i Medrese su puni ljubavi, vedre budućnosti i suživota”

Lijepe priče uvijek zavrijeđuju i više pažnje od onih ne baš tako lijepih. Priče koje promovišu suživot, sklapanje novih prijateljstva, posebno kada se to odnosi na mlade osobe koji su naša budućnost, to su stvari koje mogu dati ljepši pogled na budućnost BiH. Poznato je da Franjevačka klasična gimnazija iz Visokog njeguje dobre odnose sa drugim školama, ali i nastoji da tu saradnju podigne i na viši nivo. Tako su učenici Franjevačke klasične gimnazije, njih preko stotinu, a koje je predvodio dr. fra Zvonko Miličić, posjetili kompleks Medrese “Osman-ef. Redžović” u Velikom Čajnu kod Visokog i tom prilikom zajedno sa svojim domaćinima obišli ovu školsku ustanovu, džamiju, muzej i planetarij, ali prije svega upravo razvili nova prijateljstva te ojačali ionako dobru dosadašnju saradnju.

Obraćanje u džamiji Medrese.

“Visoko je jedan sretan i bogat grad zato što je središte dvije lijepe i posebne srednje škole – Franjevačke klasične gimnazije i Medrese Osman-ef. Redžović, dvije škole koje svaka na svoj način baštine tradiciju znanja, učenosti, lijepih osobina i ljubavi prema našoj domovini. Naše dvije prijateljske institucije već dugo i lijepo sarađuju i jedan od vidova naše saradnje su naše međusobne posjete. Sretni smo da smo danas, u sjeni često disonantnih tonova ove predizborne kampanje, imali priliku ugostiti sve đake FKG-a na čelu sa upravnikom Konvikta dr. fra Zvonkom Miličićem, našim dragim prijateljem koji ih je doveo da malo obiđu naše objekte, džamiju, medresu, da se upoznaju sa svojim vršnjacima i razmijene iskustva. Mi smo uvjereni da je to prava i autentična slika Bosne i Hercegovine i naroda koji u njoj žive”, rekao je direktor Medrese mr. Dženan Handžić te naglasio da se ova posjeta realizuje samo par sedmica prije obilježavanja velikog jubileja Medresa, odnosno 30. godišnjice njenog postojanja, koje je zakazano za 15. oktobar, što ovoj posjeti daje još jedan poseban značaj.

Direktor Medrese mr. Dženan Handžić

“Franjevci su već 731 godinu na teritoriji BiH i meni je čast i zadovoljstvo da sam dionik ove povijesti i tog puta fratara koji žive u BiH i djeluju zajedno sa drugim narodima i vjerskim predstavnicima te da se bore da nam svima u BiH bude lijepo. Povod našeg susreta je ono što je u biti i najvažnije, kako pomoći mladim generacijama, mnogim učenicima i drugim ljudima u sazrijevanju da ispravno uz znanje dobiju i dobar odgoj. Franjevačka klasična gimnazija i Medresa se zaista trude pomoći đacima da izađu dobri, kvalitetni, osobe koje će voljeti BiH i koji će svoje znanje i svoje umijeće koje steknu pridonijeti na obnovi izgradnje BiH koja je znamo i sami, narušena ne samo prošlim ratom i mnogim ranama nego i mnogim drugim stvarima koje zaista ne bih spominjao i koje nisu lijepe. Mi očekujemo da će iz ovih institucija proizaći zdrave generacije koje će po BiH i drugim institucijama širiti dobro, mir i suradnju, prihvaćanje, ali ne samo hladnu toleranciju nego bratsko-sestrinsku ljubav koja je uvijek bila”, poručio je dr. fra Zvonko Miličić i istakao da je veoma sretan što je od svog dolaska u Visoko kao profesor, sa Medresom uspostavio lijepu saradnju između dvije škole, a ta saradnja je proširena i na ostalih desetak škola sa područja Visokog.

Dr. fra Zvonko Miličić

“I naša škola kao i Medresa je ponudila nešto što mi posjedujemo, a to je da ne samo posvećujemo pažnju znanju nego i jednom veoma važnom pozivu, jednom govoru o Bogu, Svevišnjem, koji nas je stvorio, koji nas čini, koji nam pomaže i koji nas voli, ali i koji želi da mi zaista napredujemo i ostvarimo svoje mnoge sposobnosti. Zato ove dvije institucije svakako imaju svoje mjesto i zaista sam sretan što sam u Visokom. Naša Franjevačka klasična gimnazija koja je osnovana 1882. godine će ove godine proslaviti 140. godinu postojanja i sretan sam to je to, žao mi je, jedina klasična i franjevačka gimnazija, ali puno je iz nje proizišlo mladih generacija, ljudi koji je djeluju širom BiH, u drugim područjima, ali i drugim državama svijeta. Upravo zato što su odgojeni i svoje prve korake napravili upravo ovdje u Visokom, tako da nam je Visoko zajedničko. Zaista je lijepo raditi sa mladima bez obzira kako mi govorili, oni su nam jedino što imamo, oni su nam dragi i trebamo učiniti sve da oni preuzmu sve ono što je potrebno u BiH, koja itekako očekuje zdrave, nove snage, ali neopterećene. Ne one koje viđamo danas sa mnogo ružnih riječi, nego ove naše mlade, koji su danas veseli što su došli u Medresu, koji se vesele jedni drugima. Oni su puni ljubavi, punog pogleda, vedre budućnosti i suživota”, dodao je fra Miličić.

Učenici obje škole su bili veoma zadovoljni što su imali priliku da se upoznaju, da čuju iskustva jedni drugih, dok su “domaćini”, učenici Medrese sa zadovoljstvom svojim kolegama pokazali svo bogatstvo koje ova školska ustanova posjeduje.

Azra Šečerović, učenica FKG-a

“Drago nam je što ćemo moći sklopiti nova prijateljstva i vidjeti nešto novo sa umjetničkog, religijskog i društvenog aspekta o čemu smo učili. Vjerujem da je nekako religijsko pitanje nevjerojatno subjektivan nazor o svijetu koji nas okružuje. Najveća spona između nas je defitivino to što su i u Medresi i u FKG-u mladi ljudi, koji uče i spremaju se za život”, izjavila je učenica četvrtog razreda FKG-a Azra Šečerović, dok je Ivan Topalović, također učenik četvrtog razreda ove škole dodao da ga je najviše dojmio ulazak u muzej Medrese, pošto on sadrži mnoštvo zanimljivih artefakata.

Ivan Topalović, učenik FKG-a

“Pored toga, istakao bih da mi je ovo prvi susret sa Medresom i džamijom i moram reći da mi je bilo veoma zanimljivo o tome te o stvarima koje prakticiraju moji prijatelji cijeli svoj život”, pojasnio je Ivan.

“Naše goste smo, nakon posjete džamiji, proveli prije svega kroz muzej i planetarij te kroz cjelokupnu školu. Moji utisci su neočekivani, veoma sam iznenađen, jer iako imamo te neke razlike po pitanju religije i određenih perspektiva, vidi se kako otprilike dolazimo iz istog te da je dosta ovoga zapravo subjektivno. Baš mi se svidio entuzijazam i interes učenika FKG-a te se nadam da ovo neće biti zadnji put kada ćemo surađivati te se također nadam da ćemo mi imati priliku da dođemo u njihovu školu i obiđemo sve to što oni imaju i u što oni vjeruju, kako to oni misle i općenito cijeli njihov sistem”, istakao je Vedad Alihodžić, učenik trećeg razreda Medrese “Osman-ef. Redžović”, koji je imao ulogu domaćina učenicima iz FKG-a, kao i njegova školska kolegica Esma Halilović.

Esma Halilović, učenica Medrese
Vedad Alihodžić, učenik Medrese

“Meni je iskreno bilo veoma drago, na prvi susret, vidi se da dolazimo sa različitih strana, metaforički, ali da svi imamo nešto zajedničko, a to je da smo studenti i da se trudimo da upoznajemo nove stvari. Drago mi je što imam priliku upoznati druge ljude, upoznati učenike iz Franjevačke klasične gimnazije i drago mi je što su i oni zadovoljni posjetom našoj školi”, riječi su Esme Halilović.

Fotogalerija:

“Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a”.

Visoko.co.ba/Neven K.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.