FOTO: Upriličena svečana akademija i predstavljanje XX generacije maturanata medrese “Osman ef. Redžović”

Za učenike ove XX generacije maturanata proglašeni su: Amina Fejzić i Rifat Bilčević.

2871
Predstavljeni učenik i učenica XX generacije maturanata, sa svojim kolegicama i kolegama

Danas je, u još nedovršenoj sportskoj dvorani visočke medrese “Osman ef. Redžović”, upriličena svečana akademija povodom predstavljanja jubilarne XX generacije maturanata, koji ovim činom završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje u ovoj školi. Pored predstavljanja maturanata upriličena je i ceremonija otkrivanja Vakifske ploče, u spomen svim vakifima koji su pomogli izgradnju medrese.

Samoj svečanoj akademiji prisustvovao je veliki broj zvanica iz inostranstva i Bosne i Hercegovine, kao i veliki broj roditelja i prijatelja maturanata, koji su svojim prisustvom uveličali ovaj svečani događaj. Među zvanicama koje su posjetile svečanu akademiju, našli su se: Izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH mr. Husein ef. Smajić, Muhamed Salih el Hanna i drugi prijatelji medrese iz Kuvajta, ministar u Vladi ZDK Nurdžehan Šahinović, direktor uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ dr. Enes Karić, predsjednik školskog odbora i muftija sarajevski dr. Enes Ljevaković, izaslanik zeničkog IPF-a dr. Zuhdija Adilović, ravnatelj Franjevačke gimnazije u Visoko fra Zvonko Miličić, te mnogi drugi predstavnici drugih bh. medresa, predstavnici javnog života u Visokom, kao i vakifi visočke medrese.

Na početku manifestacije prisutnima se obratio direktor medrese, Dženan Handžić.

“Hvala vam svima što ste se odazvali u ovom, za nas, tako posebnom danu, kada ispraćamo našu jubilarnu XX generaciju maturanata i maturantica medrese ‘Osman ef. Redžović’.” – kazao je direktor medrese, Handžić, prisjećajući se samih početaka ove ustanove i svečane akademije 1996. godine, kada je i on bio učenik I generacije maturanata ove medrese. Također, Handžić je dodao:

svecana akademija medresa (56)
Rifat Bilčević, učenik generacije

“Nismo se ni nadali, na početku, da ćemo imati ovako savremenu školu, pa ni najveći optimisti tada ne bi mogli da zamisle ovakvu medresu. Stoga, dragi roditelji, vi danas možete biti ponosni na svoju djecu, mi ih poznajemo jer se oni nisu samo samo školovali ovdje, nego su ovdje živjeli i odrastali, i to ne od 2011. do 2015. godine, nego od puberteta do identiteta. To su danas djevojke i mladići koji znaju i hoće nositi emanet vjere i znanja, te već sada daju poseban doprinos u društvu u kojem žive.”

Nakon obraćanja direktora medrese predstavljeno je 30 maturantica i 24 maturanta, koji
su dio XX generacije maturanata medrese, te su im dodijeljena priznanja za rad tokom protekle četiri godine. Također, ponosno je istaknuto da se u ovoj generaciji nalaze i dvije buduće hafize, koje će uskoro pred komisiju za polaganje hifza, te im je poželjeno mnogo uspjeha.

svecana akademija medresa (61)
Amina Fejzić, učenica generacije

Za učenike ove XX generacije maturanata proglašeni su: Amina Fejzić i Rifat Bilčević, koji su se nakon proglašenja i dodjele nagrada i priznanja obratili skupu, zahvalivši se profesorima i odgajateljima, te podsjetivši sve kolege kako imaju veliku obavezu u nastavku školovanja i životu uopće.
Također, prilikom akademije prisutnima su se obratili i brojni gosti iz Kuvajta i zastupnici Islamske zajednice u BiH, koji su uputili čestitke direktoru, profesorima, odgajateljima i maturantima povodom ovog svečanog dana, poručivši im da je znanje koje nose iz medrese najveća blagodat i da je znanje ono za čim treba da tragaju u životu.

Nakon završene svečane akademije svi gosti i zvanice su se uputili ka džamiji u krugu medrese ispred koje je napravljena Vakifska ploča, koja je danas svečano i otvorena i predstavljena javnosti. Na toj ploči se nalaze imena ukupno 398 vakifa, fizičkih i pravnih lica iz zemlje i inostranstva koji su finansijski podržavali izgradnju Medrese od 1992. godine do danas.

Otvorena Vakifska ploča
Otvorena Vakifska ploča

U ostatku dana svi gosti su uživali u ugodnom druženju na zakuski koju je priredila uprava medrese.

Detalje sa ove manifestacije možete pogledati u fotogaleriji ispod.

Komentari

komentara