NaslovnicaPreporukaFOTO: Upoznaj...

FOTO: Upoznajte prvu animatoricu iz Afganistana

Žena u tradicionalnoj odjeći razbija rešetke zatvora. Malo dijete pleše, nesvjesno pozadine tenkova i eksplozija. Crteži prve profesionalne afganistanske umjetnice ženske animacije, Sara Barackzay, odražavaju borbu njezinog mladog života.

Barackzay, koja je u djetinjstvu izgubila sluh, napustila je Afganistan kako bi studirala u Turskoj, ali vratila se s nadom da će pokrenuti specijalističku školu za animacijske umjetnosti.

Sada radi na vlastitoj crtanoj seriji, Barackzay ilustrira knjige za djecu, dizajnira odjeću, podučava umjetnost i dobitnica je nekoliko nagrada.

Njene teme uključuju mir, rat, ženska prava – i životinje iz djetinjstva koje odrastaju među obiteljskim mačkama, zečevima, pilićima, pa čak i žabama, kaže.

„Afganistanske žene se toliko trude – možda čak i teže od drugih – da postignu svoje ciljeve. To je jedna od poruka koju želim komunicirati kroz svoju umjetnost – dodaje. “Oduvijek sam sanjala velike snove, ali boriti se za njih nikada nije bilo lako. Afganistanske žene i dalje se suočavaju s mnogim ograničenjima, a stjecanje vlastite slobode vjerojatno je najveći izazov s kojim sam se suočila – i to je borba koja se nastavlja. Još uvijek se snalazim”.

“Drugi je cilj promijeniti percepciju o Afganistanu: moja je zemlja puna ljubaznih ljudi, nevjerojatne hrane i stare kulture, a to je ono što želim pokazati svijetu.”

Odrastajući u Heratu na sjeverozapadu zemlje – drevnog grada sa povijesnom Plavom džamijom i starom kaštelom – Barackzay je počela crtati u dobi od četiri godine. Njezini su roditelji privremeno preselili obitelj u selo izvan grada nakon Sarinog rođenja, izbjegavajući vladavinu talibana, a vratili su se u njihovu malu zidanu kuću nakon invazije pod vodstvom SAD-a 2001. godine.

“Rat je bio prisutan dok sam bila dijete”, kaže Barackzay. “Otac mi je pomogao da naučim govoriti, bez sluha, ali bilo je teško.”

Život se promijenio kada je u dobi od osam godina dobila slušni aparat i kad se pridružila sestrama u školi.

“Otvorio mi je svijet”, kaže Barackzay. Završila je školu s 15 godina, a zatim je polagala sveučilišne prijemne ispite, prijavljujući se za stipendiju za studij umjetnosti animacije u Turskoj i nagovarajući svoju obitelj da je pusti tamo studirati kad dobije potpuno financiranu ponudu.

Sada druge mlade Afganistanke podučava svojim vještinama. “Čak primam prijetnje zbog onoga što radim, ali vratila sam se u Afganistan kako bih podučavala animaciju drugim mladim djevojkama i jednog dana ovdje otvorila sveučilište”, kaže ona.


Borbe Afganistana odražavaju se u njezinom radu, poput ove slike djeteta koje se igra u pozadini tenkova i zapaljenog grada.

Rastuća nesigurnost i odsutnost dobre zdravstvene zaštite utjecali su na njezin život, kaže ona.

Prema UN-u samo su se prošle godine u Afganistanu povećale borbe s više od 3.000 civila. Nasilje je u posljednje vrijeme naglo poraslo, od ciljanih napada i bijega od rujna je ubijeno više od 200 ljudi. Dok SAD razmatra potencijalno povlačenje trupa u svibnju, postoji bojazan da će borbe dodatno eskalirati.

“Sanjam olakšati budućnost barem nekim djevojkama u Afganistanu i pridružiti se Disneyu ili Pixaru kao umjetnik animacije”, kaže Barackzay. “Ali moj san broj jedan ostaje za moju zemlju: trajni mir.”

 

 

 

 

 

Visocani.ba/federalna.ba/theguardian.com

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.