NaslovnicaPreporukaLikeFOTO: Upoznaj...

FOTO: Upoznajte fascinantno kašmirsko pleme Bakarval

Serijom zadivljujućih fotografija indijski fotograf Sankar Sridhat pružio je svijetu uvid u živote naomadskih plemena Kašmira.

Čitave porodice pastira, koje broje oko 100.000 muškaraca, žena i djece, zajedno sa svojim stadima krava, konja, ovaca i koza svake godine prelaze put između planinskih Himalaja i pašnjaka Kašmira.

Svake godine u aprilu, baš kada snijeg počne da se topi, ova zajednica započinje svoje putovanje ka planinskim pašnjacima zbog ljetnje ispaše, prije nego što se u septembru vrijeme ponovo pogorša.

Ovo naporno putovanje traje 3 sedmice, ali posljednjih godina postalo je još napornije zbog raznih promjena u ovoj oblasti.

Naime, tradicionalna ruta koju ovo pleme koristi između Kašmira i planina sada je ispresjecana mnogobrojnim cestama koje smetaju životinjama, pa tako putovanje postaje još opasnije zbog klizišta koja nastaju zbog iskopavanja ruda u tom kraju.

Kada se u ljeto ponovo vrate i Kašmir, imaju problem da pronađu pašnjake jer su se mnogi počeli koristiti u svrhu turizma.

Teškoće koje sa kojima se sreću natjerale su mnoge od njih da odustanu od ovakvog načina života i potraže poslove u nekoj od mnogobrojnih grana industrije.

Fotograf Sankar Sridhar iz Kalkute je prije 15 godina počeo da slika plemena Bakarwal i proveo ukupno 2 godine sa nomadima.

“Mnogo toga u vezi sa njima je fascinantno – od nihovih vunenih šalova koji su skoro pa vodootporni, do njihovog poznavanja planina i bilja koje tamo raste”, rekao je on i dodao da “pleme Bakarwal, kao i ostala nomadska plemena, imaju jedinstvenu i neraskidivu vezu sa planinama”

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.