FOTO: Učenici za vrijeme terenske nastave na Visočici zabilježili građevinski materijal i otpad u šumi

1217

Fotografije koje vam donosimo zabilježene su na širem području Visočice, u neposrednoj blizini muslimanskog groblja čija zaštitna ograda je prethodnih dana obnovljena. Tu ništa ne bi bilo čudno da se unutar šume koja okružuje ovaj prostor nisu našle određene količine građevinskog materijala koje su odložene na nepropisan način baš u vrijeme ovih radova. Ovo je mjesec u kojem prof. Elvedin Šabanović vodi različite terenske nastave baš na području Visočice.

“Sramotno je ovo šta se radi. Nije čak ni u duhu islama. Na našem posljednjem terenu uočio sam određen broj biljnih vrsta baš u šumskom kompleksu o kojem me pitate, te odlučio da se one nađu sastavnim dijelom učeničkih herbara. Radi se o vrstama koje su rijetkost ne samo na našoj Visočici, npr. u susjednim zemljama konkretna vrsta koja dolazi u šumama hrasta kitnjaka i običnog graba zastupljenim na širem području Visočice a nalazi se na fotografiji zakonom je zaštićena te u pojedinim dijelovima Evrope ima i status ugroženosti. Danas, kada sam ponovo odveo jednu grupu od 20-ak učenika na ovom mjestu imalo se šta vidjeti. Uvijek kažem da se uberu primjerci tako da to možemo uraditi i sljedeći put. Danas to nije bilo moguće. Sramotno. Nisam znao šta da kažem. Sa ovih uporednih fotografija sami prosudite stanje prije i stanje nakon odlaganja šuta. Vrlo je mali broj primjeraka ove vrste na Visočici i one su sada uništene. Je li to poruka koju trebamo ostaviti mladim ljudima? Ne bih donosio zaključke otkud ovaj šut unutar ovog dijela šume i kako je on uništio rijetke primjerke ove vrste ali očito jeste jer je prva fotografija nastala prije nekoliko dana, a druga danas. Pozivam inspekcijske općinske organe, komunalnog inspektora i referente da konačno intenzivnije počnu nadzirati cjelokupno područje Visočice jer samo tako možemo spasiti sve njene prirodne vrijednosti, posebno one florističke. Ovo se odnosi i na izletište Ravne koje u dane vikenda uopće nije ni pod kakvim nadzorom i na javnoj zelenoj površini radi ko šta poželi. Ukoliko to nisu u stanju uraditi neka podnesu ostavke jer ovo je slika negativnog Visokog, a ono to nije ako mene pitate.“ – izjavio je za Visoko.co.ba prof. Elvedin Šabanović.

Jedan od naših slogana je i “Visoko iznad svega”, a kao Visoko.co.ba pridružujemo se iznesenim stavovima profesora Šabanovića i osuđujemo nemar stanovništva ali i nadležne inspekcije.

Komentari

komentara