FOTO: Učenici visočkih srednjih i osnovnih škola obilježili Međunarodni dan muzeja

Kroz edukativne radionice, na vrlo zanimljiv način, visočki osnovci i srednjoškolci učili o historiji Visokog i BiH.

990

Danas je u prostorijama Zavičajnog muzeja Visoko i Gradskog kina Visoko, kroz edukativne radionice, obilježen Međunarodni dan muzeja, koji se, uz Europsku noć muzeja, već nekoliko godina obilježava u Visokom.

U edukativnim radionicama, koje su organizirane od strane Arheološkog udruženja “Panteon” iz Sarajeva, učestovali su učenici osnovnih i srednjih škola sa područja općine Visoko, te su na taj način doprinijeli obilježavanju ovog historijski značajnog datuma.

Tim povodom razgovarali smo sa visočkom arheologinjom, Lejlom Bečar, koja je jedna od članica udruženja Panteon i najzaslužnija je za organiziranje ove manifestacije baš u Visokom. Lejla je danas predvodila grupu osnovaca, koji su kroz radionicu “Zaviri u prošlost” obilježili dan muzeja, pa nam je tim povodom kazala:

“Danas obilježavamo Međunarodni dan muzeja, u saradnji sa OŠ “Kulin Ban” i OŠ “Safvet-beg Bašagić, te nam u nekoliko grupa dolazi preko 120 mališana, koji će imati priliku da se upoznaju sa osnovama arheologije, da kopaju i istražuju, te sa osnovama konzervacije, prilikom čega će spajati keramičke posude.”

Također, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, organizovana je i edukativna radionica za srednjoškolce, pod nazivom “Oživi svoju prošlost”, te nam je tim povodom voditeljica ove grupe, Adisa Lepić, kazala:

“Ova radionca okuplja učenike srednjih škola, koji su donijeli stare predmete iz svojih domova, koje više ne koriste aktivno, te smo napravili kraću prezentaciju o tim predmetima, gdje smo razgovarali i o starim pričama i predanjima iz ovih krajeva. Ovi predmeti će biti izloženi danas, a vjerovatno i u narednom periodu, u Zavičajnom muzeju Visoko, te će to biti jedna kratka, školska izložba koju postavljaju sami učenici. Velika nam je čast da su učenici danas naučili nešto više o historiji Visokog i Bosne i Hercegovine.”

Na kraju, svi učesnici ovih radionica dobili su jedan mali poklon od organizatora, a posebnost ovog poklona jeste što su na njemu ispisana njihova imena, srednjovjekovnim krasnopisom, sa pečatom ljiljana, te je ove poklone pripremao mladi visočki umjetnik Damir Sarač.

Podsjećamo, u subotu 16. 05. 2015. godine, u okviru obilježavanja Europske noći muzeja, otvorena je i izložba fotografija i likovnih radova, kojom se želi sačuvati sjećanje na zaboravljeno kulturno naslijeđe BiH, a o tome možete više pročitati pod naslovom: FOTO: Otvorena izložba zaboravljenih nacionalnih spomenika BiH povodom Europske noći muzeja.

Komentari

komentara