Lokalne TemeFOTO / U Visokom svečano obilježen Dan državnosti

FOTO / U Visokom svečano obilježen Dan državnosti

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-kosturnici borcima NOR-a, spomen – obilježju šehidima i poginulim borcima Visokog, te na spomen-obilježju na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, kao i Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Visoko, danas je u Visokom obilježen 25.novembar, Dan državnosti BiH.

Svečanoj sjednici su prisustvovali i predstavnici viših nivoa vlasti iz Visokog, kao i istaknute javne ličnosti, a obratili su se predsjedavajući Gradskog vijeća Nikola Pekić, njegova zamjenica Nevzeta Begić, te gradonačelnik Mirza Ganić.

– Danas je Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Veoma važan datum i veoma važan događaj koji mu je prethodio! Datum Prvog zasijedanja ZAVNOBIH-a, jednog od dva državotvorno najvažnija datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine! Datum kad nekako više i srčanije ističemo ko smo i šta smo, kad javno – riječima i svečanostima – pokazujemo ljubav svojoj jedinici – svojoj domovini. U svjetlu globalnih dešavanja, previranja, dvaju otvorenih ratišta – zapravo korektnije rečeno dviju agresija (skoro u komšiliku), u svjetlu sjećanja na agresiju koju smo i mi doživjeli, domovinu više volimo i više čuvamo. I kad vidimo slike koje već skoro dva mjeseca obilaze svijet, a koje hrabri novinari i pojedinci šalju iz okupiranih teritorija Plaestine, tek vidimo koliko smo sretni i koliko je važno da domovina nije riječ na papiru i imenica u srcu, već je domovina geografsko područje s granicama, ljudima, jezikom, domovina je srce! Naša srca su i danas uz Palestinu.

I možda su ove riječi na zvučale pomalo poetično, ali moja emocija koju želim podijeliti s vama nikako nije mogla biti puki precizni politički govor, nego baš čista i iskrena. Gaza krvari, kao što je Bosna i Hercegovina krvarila i svijet se na to nije obazirao, s tugom u duši sjećamo se i genocida i masakara koje smo prošli, a palestinski nas samo još evociraju. Mi smo lekciju naučili, lekciju kako se za suverenitet bori oružjem, kako se granice čuvaju, kako se jezik čuva i kako je svaki čovjek isti važan. Sada, nakon osamdeset godina otkako je skoro 300 delegata na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a pokazalo „odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata“ ponosimo se baš tom odlučnošću i obećavamo da ćemo raditi na tome da ostane u tim granicama i tim slobodama. Važne su to odluke, kao što je bila važna i ona s početka 1992. godine, koja je donijela samostalnost, koja je odnijela živote, da bi novi životi nastajali.

U ime svega navedenog, ja vam čestitam Dan državnosti, i s ovog mjesta poručujem da ću zajedno s vama dati sve od sebe da naše Visoko, u našoj domovini Bosni i Hercegovini, bude uvijek stepenicu više i uvijek stepen bolje i korak unaprijed! Na tom smo putu i trebamo ostati takvi! Sretan Dan državnosti”- kazao je gradonačelnik Ganić.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE