NaslovnicaLokalne Teme(FOTO) U Sara...

(FOTO) U Sarajevu održana radionica pod nazivom “Hotel Visoko RE-MODERN”

Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu je od 11. do 13.05.2023. godine pod vodstvom doc. dr Lejle Džumhur, prof. dr Nermine Zagora, doc. dr Lejle Kreševljaković i koordinatorica Amile Terzić i Zejneb Basarik održana radionica pod nazivom “Hotel Visoko RE-MODERN”, na temu održive obnove hotela Visoko sa fokusom na dizajn enterijera.

U radionici je učestvovalo 12 studenata III i IV godine Akademije likovnih umjetnosti, Odsjek za produkt dizajn i studenti IV godine Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Vrijednosti graditeljskog naslijeđa socijalističkog perioda Bosne i Hercegovine su izuzetno ugrožene, zbog čega je važno studente upoznati sa ovom vrstom naslijeđa u toku obrazovnog procesa na Arhitektonskom fakultetu kako bi kao budući arhitekti znali prepoznati njene vrijednosti i zaštiti ih kroz svoj rad i djelovanje. Osim toga, studenti tokom studija rijetko imaju priliku za intenzivan rad na praktičnim zadacima, kroz saradnju i razmjenu mišljenja sa studentima srodnih oblasti.

Kroz rad na ovoj radionici studenti su se upoznali sa dizajnersko-arhitektonskim vrijednostima gradskih hotela socijalističkog perioda, kao i izazovima pred kojima se nalazi arhitektonska struka u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju obnova ovih objekata. Radili su u timovima, unutar kojih su sarađivali studenti Arhitektonskog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti. Svaka grupa je radila na različitom zadatku iz oblasti enterijera. Studenti su na kraju radionice prezentirali svoje koncepte rješenja enterijera ulaznog hola, restorana, vidikovca, pizzerije, hotelske sobe i predsjedničkog apartmana, referirajući se na prepoznate autentične arhitektonske, dizajnerske, ambijentalne, sociološke i kulturološke vrijednosti hotela Visoko, akademika Zlatka Ugljena.

Smatramo da su oba cilja, upoznavanje sa vrijednostima socijalističkog graditeljskog naslijeđa Bosne i Hercegovine, kao i saradnja i razmjena mišljenja sa studentima i nastavnicima Akademije likovnih umjetnosti, realizacijom ove radionice postignuta.

Treba dodati i da će se 2. juna u Tuzli održati panel sesija u sklopu BHAAAS simpozija, a kojoj je prethodilo upravo ovo istraživanje. Planirano je da jedan od učesnika bude i Visočanin Jasmin Sirčo.

Visoko.co.ba/af.unsa.ba/Neven K.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.