NaslovnicaFoto Korner(FOTO) U akci...

(FOTO) U akciji Platforme za progres građani Visokog zajedno očistili gomile smeća na izletištu Ravne

Povodom globalne akcije čišćenja planete Zemlje, pod nazivom World Clean Up Day, a na inicijativu članova Platforme za progres Visoko, brojni građani Visokog učestvovali su u akciji čišćenja poznatog visočkog izletišta Ravne 2.

Uz mnogo volje i truda naši vrijedni sugrađani očistili su velike količine smeća na ovom izletištu, te poslali važnu poruku svim članovima naše lokalne zajednice o važnosti očuvanja okoliša. Također, na ovaj način priključili su se broju od 18 miliona volontera iz 157 država cijelog svijeta koji su se na ovaj dan ujedinili sa ciljem da očiste Zemlju za jedan dan.

“Mi smo iskoristili jednu zgodnu situaciju u vezi sa World Clean Up Day-om, koji se globalno obilježava projektima čišćenja, te smo na ovaj način željeli da damo svoj doprinos i očistimo jedan mali dio naše planete. Odabrali smo izletište Ravne kao lokaciju i njegovu okolinu, gdje smo neugodno iznenađeni količinom smeća i malih deponija koje smo pronašli na ovom lokalitetu. Drago nam je da se na današnju akciju odazvalo oko 30-ak ljudi, uglavnom članova Platforme za progres, ali pridružili su nam se i naši sugrađani koji nisu dio Platforme. To nam je posebno drago jer smo stavili akcent na to da ovo nije politički skup, nego da je riječ o akciji ljudi koji se osjećaju dijelom te zajednice koja želi da ima čist okoliš i koja nešto čini tim povodom”, kazala nam je članica Platforme za progres i inicijatorica današnje akcije čišćenja Melina Džajić Valjevac.

Dodala je i kako im je želja bila da edukativno djeluju na članove Platforme, ali i građane, kako bi svi postali svjesni važnosti očuvanja okoliša. Naravno, takvo nešto je najbolje pokazati sopstvenim primjerom, zbog čega je ovakva akcija i organizirana

“Željeli smo da djelujemo i edukativno na naše članstvo, organiziravši ovakvu akciju, jer jednom kad neko pokupi ovoliku količinu smeća sigurno neće biti dio onih koji zagađuju okolinu, te nada postoji da smo tim povećali broj onih koji brinu za okoliš.

Ustvari, cilj ove akcije i cilj Platforme za progres jeste da educiramo građane o važnosti zaštite okoliša, naša je želja da podučimo sve one koje možemo o važnosti razvrstavanja otpada, štednji energenata i svemu onom što je potrebno da očuvamo našu planetu”, zaključila je naša sagovornica.

U nastavku pogledajte kako je izgledala ova akcija:

 

*Ovaj tekst na portalu Visoko.co.ba objavljen je kao dio projekta “Zelena promocija – ekološka svijest kao stub zdrave i čiste životne sredine”, koji provodi redakcija portala Visoko.co.ba, uz podršku i sufinansiranje iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona.

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.