(FOTO) Tri vile iz Konjičkog kluba ‘Vilenjak’: Otkrivamo vam čari jahanja i boravka u prirodi

Jahanje u prirodi sigurno zvuči kao odličan način za provesti vikend sa prijateljima i porodicom, a pogotovo sada kada u svijetu “novog normalnog” imamo dodatni razlog da svoje odmore prodovimo u našoj domovini. U svijetu obaveza, ispita, poziva i galame važno je pronaći mjesto gdje se osjećate kao da vrijeme stoji, gdje nema stresa i napetosti.

Ova priča o ljubavi koju mladi pružaju životinjama pravi je pokazatelj kako u moru loših vijesti koje svakodnevno čitamo i čujemo ipak postoji dobro koje ljude izvlači iz sivila realnosti.

Za Visoko.co.ba piše Hana Bašić

Volonterke Anastasija Đoja, Dženana Habeš i Emira Brotlija otkrile su nam male tajne o harmoniji sporta i prirode koja vlada u svijetu Konjičkog kluba „Vilenjak“, kako one i njihove kolege iz koničkog kluba provode svoje slobodno vrijeme, kako pomažu djeci sa posebnim potrebama i na koji način svakodnevni kontakt sa životinjama može utjecati na naše fizičko i psihičko zdravlje.

Foto: Visoko.co.ba

Konjički klub “Vilenjak” postoji od 2010. godine i broji nagrade iz takmičenja u preponskom jahanju, dresurnom jahanju, u plasmanima u endurace jahanju i galop trkama. Kako i naše sagovornice kažu, najaktivnije rade vikendom, ali tu su i radnim danima. Časove jahanja daju svima koji su zainteresovani, i djeci i odraslima. Sudeći po njihovim riječima, atmosfera u klubu je pozitivna.

“Tu smo da pazimo jedni na druge i da se međusobno pomažemo, imamo ugodna druženja, dok jašemo i dok radimo i dok odmaramo zajedno. Mlađi uče od starijih i napredujemo u svakom smislu. S obzirom na to da provodimo dosta vremena zajedno potrebno je puno razumijevanja i strpljenja, a svako se trudi koliko može“, rekla nam je Emira za početak.

Visoko.co.ba: Kakvu ulogu u vašim životima ima jahanje?

“Jahanje u mom životu predstavlja jednu malu oazu mira i bijeg od realnosti. Sa velikom podrškom porodice i čitavog kluba općenito, ljubav prema ovim plemenitim životinjama i sportu raste iz dana u dan”, priznaje Anastasija.

Njena kolegica rado je sa nama podijelila i svoje mišljenje:

“Uloga jahanja i druženja s konjima u mom životu ima veliki uticaj. Pored baziranja na vlastiti život i karijeru ipak bacim pogled na jahanje i ne planiram odustati od toga jer pored strasti pruža mi ono što mi je potrebno psihički”, rekla je Dženana.

Foto: Visoko.co.ba

Djevojke priznaju kako ljubav prema prirodi i životinjama gaje već dug niz godina. Neke od njih su još kao male gledale crtane filmove u kojima glavnu ulogu imaju ove plemenite i elegantne životinje. Tvrde da bi se jahanjem počele baviti i ranije, ali i da su konjički klubovi prije u Bosni i Hercegovini bili prava rijetkost.

Visoko.co.ba: S obzirom na to da ste velike ljubiteljice životinja, da li u vašem konjičkom klubu ima i dugih životinja osim konja?

“Imamo 23 konja, jednog magarca, ribice, trenutno i jednog kunića,dva psa koji su nam vjerni i prijateljski nastrojeni i koji nas čuvaju i prate uvijek”, kaže Emira, a Dženana s osmijehom dodaje da je, unatoč svemu, njihov fokus uvijek na konjima.

Visoko.co.ba: Koliko jahanje utiče na vaše psihičko i fizičko zdravlje?

“Nevjerojatno je kako konji utječu na psihičko i fizičko zdravlje. Osim što pružaju mir i oslobađaju glavu raznih problema, isto tako pružaju 15 različitih masaža tijekom jahanja, pri čemu su svi mišići aktivni. Mi volonteri se svakodnevno susrećemo sa djecom sa posebnim potrebama i pružamo im određenu terapiju sa našim konjićima, a djeca zauzvrat dobijaju itekako vidljiv napredak”, tvrdi Anastasija.

Foto: Visoko.co.ba

Visoko.co.ba: Šta vam je jahanje pružilo, a da to niste mogle pronaći na nekom drugom mjestu?

“Jahanje mi je definitivno pružilo dosta toga i smatram ga veoma važnim dijelom svog odrastanja i života generalno. Naučilo me da budem odgovornija, naučilo me strpljenju, kako da volim i da se posvetim maksimalno, pomaže mi da se opustim i da uživam. Svako iskustvo koje sam doživjela u klubu me izgradilo kao osobu i uvijek se trudim da budem još bolja. Neizmjerno sam sretna što se bavim jahanjem jer mi je omogućilo dosta prelijepih prilika, doživljaja i životnih lekcija. To je više od ljubavi”, zaključuje Emira.

Talentovane jahačice su nam ponosno ispričale i o svojim plasmanima na takmičenjima:

“Osvojila sam na enduranceu, tj. na daljinskom jahanju, 2. mjesto, odradila kvalifikacije na 20 km sa vlastitim konjem”, rekla je Anastasija, te dodala:

“S obzirom na to da se svi volonteri sada ozbiljno bave dresurom sa našim novim trenerom Adijem, očekujemo još mnogo napretka i uspjeha u budućnosti!”.

Foto: Visoko.co.ba

“Od disciplina jahanja najviše me privlači endurance, ali ljubav prema, prvenstveno životinjama, pa prema sportu me dovela do toga da volim svaki segment istog. Učestvovala sam samo na endurance jahanju prešavši kvalifikacije od 40 kilometara. Trenutno se baziram za dresuru i prepone tako da sam u svakoj disciplini prisutna”, priznaje Dženana.

Visoko.co.ba: Kome preporučujete ovaj sport?

“Jahanje preporučujem svim ljubiteljima životinja, svima koji žele pobjeći bar na par sati od realnosti i odmoriti dušu. Za jahanje nikad nećeš ostariti, ne postoje određene godine niti određeno vrijeme kad možeš naučiti jahati, samo malo truda i dobre volje je dovoljno“, odgovara Anastasija.

Volonterke su se složile da je vrlo teško istaknuti samo jednu od brojnih destinacija koje su posjetile na konjima. U obliku terenskog treninga za endurance jahanje znale su prelaziti i po 40km dnevno, ali dodaju kako uvijek jašu sigurnim i dobro označenim stazama kroz šumu da smanje rizik povrede konja i jahača. Također, otkrivaju nam da su prisustvovale i brojnim manifestacijama u Kaknju i Zenici.

Foto: Visoko.co.ba

Kako Emira kaže: “Za nas ljubitelje prirode svaki pogled je prelijep, i svako godišnje doba daje posebnu ljepotu. Nekad destinacija i nije toliko bitna, najbitnije je da sve prođe bez problema i da imamo fino društvo i da hodom, kasom ili galopom idemo kroz predivne predjele prirode i uživamo u svakom prizoru”.

Za kraj našeg razgovora, ovaj divni trio volonterki Konjičkog kluba „Vilenjak“ poručuje:

“Teško je izabrati najljepšu destinaciju, uglavnom idemo u šume nekoliko kilometara od kluba, tako da ovim putem pozivam sve koji bi željeli da posjete naš klub da se najave kako bi mi spremni dočekali svoje goste i kako bi obezbijedili volontera koji će biti zadužen za njih i pobrinuti se da uživate dok ste kod nas. Najaviti se možete slanjem poruke našoj stranici Konjički klub “Vilenjak” na Facebook-u. Pored jahanja konja, možete jednostavno da uživate u prirodi, da se družite sa konjima, odmorite i fizički i psihički.”

Zahvaljujemo se Anastasiji, Dženani i Emiri što su odvojile svoje vrijeme za razgovor sa nama i njima i njihovim kolegama želimo puno sreće u onome u čemu su najbolji. Ova priča može posvjedočiti kako prave vrijednosti i pozitivna energija kolaju kroz našu visočku omladinu!

 

*Tekst autorice Hane Bašić nastao je u okviru projekta “Omladinski novinari na putu ka profesionalnoj karijeri”, koji zajednički realiziraju Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj “Zora” iz Zenice i redakcija portala Visoko.co.ba.

Projekt je podržan od USAID-ovog Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP), a kojeg implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i Otvorena mreža.

 

Visoko.co.ba/Hana Bašić

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.