NaslovnicaFoto KornerFOTO: Svečano...

FOTO: Svečano otvoren prvi muzički festival “Dani Avde Smailovića”

Večeras je u novom Multimedijalnom centru “Prijeko”, koncertom visočkog pijaniste Bartolomeja Stankovića i njegovih prijatelja, pod nazivom “Metamorfoze”, kompozitora Avde Smailovića, otvoren prvi po redu muzički festival “Dani Avde Smailovića”, koji će Visoko osvježavati kulturnim sadržajima sve do petka.

Na početku same večeri organizatori su se zahvalili svim gostima i prijateljima, koji su svojim prisustvom uveličali otvorenje festivala, a ispred organizacionog odbora gostima se obratio Bartolomej Stanković, inicijator održavanja ovog festivala.

“Dobro veče svima. Zahvaljujem se što ste nas podržali u ovolikom broju. Evo i uz mnoge tehničke poteškoće, koje su nas pratile ovih dana, jer je ovo zapravo prvi koncert ikada u ovoj dvorani, nadamo se da ćete uživati u ovom našem muziciranju i da ćemo dogodine nastaviti sa ovim festivalom” – kazao je Stanković prisutnima u svom obraćanju.

Čestitke iz Londona

Nakon ovog obraćanja pročitano je i jedno zanimljivo pismo, koje je stiglo iz Londona, a riječ je o pismu Visočanina Ognjena Tvrtkovića, poznati bh. muzikolog i prijatelj Avde Smailovića.

“Drago mi je što se festivali Dani Avde Smailovića održavaju upravo u mom Visokom, gradu u kome sam odrastao. Čestitam organizatorima i svima koji nastupaju na ovom festivalu što su pronašli hrabrosti da organizuju jedan ovakav festival o jednom vrhunskom bh. kompozitoru. Mislim da je ovo odlična prilika da se zaostavština Avde Smailovića izvede na svjetlo dana i prikaže široj javnosti, budući da je on jedan od najvećih, ako ne i najveći kompozitor u BiH ikada. Avdo Smailović je bio odan glazbi do posljednje kapi krvi i itekako zaslužuje jedan ovakav festival” – napisao je Tvrtković u svom pismu, dodavši za kraj:

“Nadam se da će ovaj festival proći u najboljoj atmosferi, a ja sam nažalost spriječen da dođem iz Londona, stoga vam šaljem srdačne čestitke i pozdrave. Neka zazvuči glazba Avde Smailovića ovih dana i sve najbolje vam želim.”

Svečano otvaranje – Koncert “Metamorfoze”

Festival Dani Avde Smailovića je otvoren koncertom njegovih kompozicija, koje su predstavili brojni bosanskohercegovački muzičari, na čelu sa Visočaninom Bartolomejem Stankovićem. Večeras su nastupali:

Admir Vračo (truba), Arvida Kullolli, Anamarija Marić i Andrea Nikolić (violina), Esma Sulemanagić i Adi Šehu (flauta), Lidija Paulin (violončelo), Miron Konjčević, Bartolomej Stanković i Zerina Šabotić (klavir), Kvintet harmonika (Klaster) Amela Frljučkić, Kaća Hadžifejzović, Zlatan Mušić, Eidn Čekić i Azmir Halilović, Fra Emanuel Josić (tenor), Larisa Buro (mezzosopran) i Denisa Isaković (bas).

Sutra promocija knjige “Sevdalinka – Alhemija duše”

Sutra od 20:00 sati u Multimedijalnom centru “Prijeko” festival će biti nastavljen promocijom knjige prof. dr. Esada Bajtala, pod nazivom “Sevdalinka – Alhemija Duše”, te će u okviru ove promocije nastupati sam autor, izdavač Goran Mikulić, Zanin Berbić (saz), Muharem Osmanagić (harmonika), Amila Alibegović i Adnan Mešinović, glumci recitatorske sekcije prof. Halide Zilić, Gimnazija Visokog.

A program u narednim danima, do petka će izgledati ovako:

– Srijeda, 3. juni – Koncert “Radost života” – u susret dolasku pape Franje*;

– Četvrtak, 4. juni – Muzička tribina: “Uloga i mjesto muzike Avde Smailovića i općenito muzičke umjetnosti u odnosu na današnju muzičku praksu”;

– Petak, 5. juni – Koncert “Ko je bio Avdo Smailović” i svečano zatvaranje festivala.

* – koncert će biti održan u crkvi sv. Bonaventure u Franjevačkom samostanu Visoko.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.