Foto KornerFOTO: Sve spremno za otvaranje prvog muzičkog festivala "Dani Avde Smailovića" u...

FOTO: Sve spremno za otvaranje prvog muzičkog festivala “Dani Avde Smailovića” u Visokom

Večeras, od 20:00 sati, u novom Multimedijalnom centru “Prijeko”, koncertom mladog visočkog pijaniste, Bartolomeja Stankovića i njegovih kolega, vrsnih mladih muzičara, biti će otvoren prvi muzički festival u Visokom, pod nazivom “Dani Avde Smailovića”. Prilikom priprema ovog koncerta razgovarali smo sa predstavnikom i organizatorom festivala, Bartolomejem Stankovićem, koji nam je kazao kako je sve spremno te da organizaciona ekipa sa oduševljenjem očekuje trenutak kada će festival biti svečano otvoren.

“Od ponedjeljka, 1. juna, počinje festival Dani Avde Smailovića u novom Multimedijalnom centru u Prijekom. Na programu festivala su 3 koncerta, promocija knjige i muzička tribina, te će ovom prilikom Visoko posjetiti mnogi poznati muzičari iz BiH, ali i iz svijeta, koji će predstaviti razne kompozicije i muzičke priče tokom ovih pet dana.” – kazao je za Visoko.co.ba Bartolomej Stanković.

Pet noći ispunjenih kulturom u Visokom

Tokom ovih pet dana biti će predstavljen veliki broj kompozicija i muzičara koji će nastupati u Visokom, a program festivala je podijeljen u pet stavki i to:

– Ponedjeljak, 1. juni – Svečano otvaranje festivala koncertom “Metamorfoze”;

– Utorak, 2. juni – Promocija knjige “Sevdalinka – Alhemija duše”, prof. dr. Esada Bajtala;

– Srijeda, 3. juni – Koncert “Radost života” – u susret dolasku pape Franje*;

– Četvrtak, 4. juni – Muzička tribina: “Uloga i mjesto muzike Avde Smailovića i općenito muzičke umjetnosti u odnosu na današnju muzičku praksu”;

– Petak, 5. juni – Koncert “Ko je bio Avdo Smailović” i svečano zatvaranje festivala.

* – koncert će biti održan u crkvi sv. Bonaventure u Franjevačkom samostanu Visoko

Svaki koncert, promocija ili tribina počinje u 20:00 sati, tako da će narednih pet večeri u Visokom biti ispunjeno odličnim, kulturnim sadržajima.

“Metamorfozama želimo pokrenuti pozitivne promjene u Visokom”

Na kraju naše posjete pripremama ovog festivala Bartolomej Stanković je pozvao sve građane Visoko da svojim prisustvom uveličaju i podrže ovaj festival, kazavši kako se nada da će sve proteći u najboljem redu.

“Pozivamo sve građane da nam se pridruže u ponedjeljak, od 20:00 sati u Prijekom, gdje će biti upriličeno otvorenje festivala koncertom pod nazivom Metamorfoze, koji predstavlja jedan svojevrtan omaž (poštu) kompozitoru Avdi Smailoviću. Metamorfoze su ustvari promjene i mislim da je simbolično najbolje sa tim „promjenama“ otvoriti festival, kako bi festival označio početak nekih promjena nabolje u našem gradu.”


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE