Foto Korner(FOTO) Spektakl na nebu iznad Visokog: Noćas je k'o lubenica pun Supermjesec

(FOTO) Spektakl na nebu iznad Visokog: Noćas je k'o lubenica pun Supermjesec

Večeras je na nebu iznad Visokog vidljiv pravi spektakl, tzv. supermjesec. Mjesec je večeras “najsjajniji i najpuniji” ove godine.

Naš sugrađanin Haris Delibašić zabilježio je zanimljive fotografije ovog prirodnog fenomena iznad piramide Sunca u Visokom.

Supermjesec iznad Visokog (Foto: Haris Delibašić)

“Pun Mjesec danas navečer blizu je tačke gdje će u srijedu rano ujutro Mjesec biti najbliže Zemlji, tačka perigeja. To je najveće približavanje Mjeseca Zemlji ove godine”, kaže poznati hrvatski astronom Ante Radonić.

Mjesec danas neće biti ružičaste boje, iako je uvriježen naziv ‘Super Pink Moon’.

Radonić kaže da je razlog sljedeći:

“Po tradiciji ljudi su uštape u raznim mjesecima imenovali vezano za godišnje doba. To je vezano više etnografski. I razni narodi imali su svoje nazive kao npr. američki starosjedioci. Ali nema veze sa bojom Mjeseca. Više s prirodom. U Sjevernoj Americi naziv je uzet od starosjedilaca prema pink boji cvjetova u proljeće.”

Bez obzira na boju, mjesec će danas biti neobično svjetao, stoga ne propustite nebesku senzaciju.

Vidljiv će biti odmah nakon zalaska sunca, a vrhunac svog osvjetljenja dosegnuo je u 22:35 sati, te će ga se još sljedećih nekoliko dana moći vidjeti golim okom

 

Visoko.co.ba/Redakcija


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE