FOTO / Slapovi Kozice kroz objektiv Visočanina Enesa Trnčića

382

Zbog bogatstva svojih prirodnih ljepota Fojnica bi morala biti većim slovima upisana na svim turističkim mapama i češća destinacija ljubitelja prirode, odmora, rekreacije, planinarenja, lovaca, ribolovaca… U ovom srednjobosanskom gradiću na svakom koraku ima nešto novo, nešto zanimljivo, jer Fojnica je gradić gdje se diše punim plućima.

Mnogi su opisali Fojnicu i njen kraj, a bh. pisac i putopisac Alija Isaković očaran ljepotom Fojnice je zapisao da iz ovog grada “Ne može se produžiti, ne može se otići dalje, može se samo ostati…”.

Naš sugrađanin, Enes Trnčić, nekada poznati radijski voditelj i DJ iz najboljih vremena Radija Q ustupio nam je svoje fotografije koje je napravio prilikom posjete slapovima Kozice.

Zbog svoje nepristupačnosti, slapovi Kozice su slabo poznat lokalitet i veoma malo poznata destinacija, a ima se šta vidjeti i doživjeti. Ovaj prirodni dragulj nalazi se 10-ak kilometara od Fojnice. Asfaltirani put proteže se do raskrsnice za sela Dragačići i Vladavići, odakle počinje makadamski put.

Prvi susret s ovim slapovima je očaravajući. U hladu stoljetnih šuma, niz strme litice stijena obrušavaju se u kristalno čistu vodu tri manja i dva veća slapa, visine oko 20 metara. Mir koji se tu može naći narušava tek buka vode koj se obrušava niz planinske stijene i rijetki avanturisti očarani ljepotom ovog ambijenta.

Slapovi se vide sa vidikovca na uređenoj stazi. Svi oni koji žele da se spuste u podnožje slapova trebaju biti vrlo oprezni zbog mogućeg poskliznuća na strmom terenu.

Enes Trnčić / Visoko.ba

Komentari

komentara