ZanimljivostiPutovanjaFOTO / Proljeće u Pamukkaleu raj za turiste

FOTO / Proljeće u Pamukkaleu raj za turiste

Poznato turističko mjesto Pamukkale u jugozapadnoj Turskoj u blizini grada Denizlija, tokom cijele godine privlači pažnju velikog broja turista koji uživaju u ljepotama tog kraja.

Iako je tokom proljeća na ovoj lokaciji izuzetno toplo, slojevi krečnjaka i sedre Pamukkalea privlače mnoge turiste.

UNESCO-va svjetska baština, poznata je po svojim mineralima bogatim termalnim vodama koje se slijevaju niz bijele travertinske terase.

Pamukkale ima 17 izvora vode temperature od 35 do 100 stepeni Celzijusa. Pamukkale doslovno znači “dvorac pamuka” i jedno je od najimpresivnijih čuda Turske. Tvrdi, bijeli depoziti iz daljine podsjećaju na snijeg.

Termalne vode u Pamukkaleu teku već 2.500 godina.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE