FOTO: Pandžići žive u drvenoj baraci bez podova i kupatila

1822

Trošna drvena baraka bez podova, vanjsko kupatilo, krov koji prokišnjava i unutrašnje prostorije koje je skoro nemoguće zagrijati. Ovako izgleda dom višečlane porodice Pandžić u samom centru Visokog. Prilikom posjete nismo ih sve zatekli kod kuće, a o teškom životu deset članova ove porodice razgovarali smo sa Nedimom Pandžićem i njegovom suprugom Zenaidom, koji zajedno sa šestero djece, Admirom, Adelisom, Indirom, Tarikom, Adnanom i Rasimom, te sa bolesnim majkom Nađom i ocem Rasimom preživljava od prikupljanja sekundarnih sirovina i onoga što njegovi sugrađani odbace iz svojih domova.

pandzic_nedim (1)

– Godinama smo pokušavali riješiti pitanje smještaja i da se napokon prebacimo u neki normalan dom, međutim pokušaji su uvijek bili bezuspješni, tako da sam izgubio i volju i snagu da to mijenjam. Kako ste mogli vidjeti uslovi za život skoro i da ne postoje, nemoguće je reći šta nam je najpotrebnije, ali sve to me ne sprečava da se borim pošteno za svoju porodicu. – kazuje Nedim.

pandzic_nedim

Nedim je imao konja s kojim se bavio prikupljanjem sekundarnih sirovina, a kada je konj uginuo, ostali su i bez jedinog izvora prihoda. Ipak zahvaljujući Visočanima koji godinama žive u Americi, nedavno je Nedim dobio i novog konja. – Zahvalan sam svima koji su pomogli da se prikupi novac i da ponovo nabavim konja. Uz pomoć te plemenite životinje uspijevam nešto i zaraditi da bih školovao svoju djecu i prehranio porodicu. Mjesečno dobijemo na ime djece pedesetak maraka doplatka, a očeva minimalna penzija nije dovoljna ni za njegove lijekove, a kamoli šta više. Pokušavao sam se prijaviti i u Javnu kuhinju međutim nisam uspio doći na spisak. – ispričao nam je Nedim.

Ipak, i pored svih nedaća s kojima se susreću uspjeli su zadržati i dozu optimizma, koju pojačava sin Adnan. Naime, Adnan je izuzetno talentiran nogometaš kojem predviđaju veliku karijeru, a prilikom posjete nije ga bilo kod kuće, jer je bio na  treningu.

Adnan Pandzic

– Gledali su ga brojni treneri i svi mu predviđaju, ukoliko nastavi da trenira i radi, blistavu karijeru. Njegovim putem je krenuo i mlađi brat Tarik, tako da se svi zajedno nadamo da će im se ostvariti nogometni snovi, da će na taj način postići nešto u životu i tako pomoći i braći i sestrama. – kazao nam je na kraju Nedim Pandžić.

Komentari

komentara