FOTO: Otvorena izložba zaboravljenih nacionalnih spomenika BiH povodom Europske noći muzeja

"Fotografije koje smo večeras predstavili su jedinstven dokaz da živimo u najmračnijem dobu, u kojem se, kao nikada prije, historija i kulturno naslijeđe zanemaruju." - arheologinja Lejla Bečar

1600

Večeras je, u Zavičajnom muzeju Visoko, upriličeno otvorenje izložbe “Requiem”, djelo mladih visočkih umjetnika i sarajevskog arheološkog udruženja Panteon, a povodom obilježavanja Europske noći muzeja.

Naime, kako smo i najavljivali prethodnih dana večeras otvorena izložba privukla je veliku pažnju Visočana, posebno mladih, koji su željeli da obilježe Europsku noć muzeja u državi u kojoj je Zemaljski muzej, kao centralni muzej, zatvoren, ali i koji su željeli da pogledaju zaboravljene bosanskohercegovačke nacionalne spomenike.

Također, važno je napomenuti da je Visoko jedan od rijetkih gradova u BiH koji već tradicionalno obilježava Europsku noć muzeja i Međunarodni dan muzeja, te je to jedan od svijetlih primjera poštivanja kulturnog naslijeđa u kolijevci srednjovjekovne Bosne, u kojoj se sve češće zaboravlja na krunidbeno mjesto bosanskih kraljeva i na stari grad Visoki, koji su ionako neuređeni.

Živimo u najmračnije dobu – kulturno naslijeđe nikad nije bilo više zanemareno

Sama izložba oslikava mnoštvo ličnosti i historijskih spomenika iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su, na neki način, zaboravljeni od kompletne javnosti i posljednjih godina. Posebna pažnja posvećena je kritičnom stanju u kojem se nalazi bh. kulturno naslijeđe, koje propada zbog neadekvatne zaštićenosti od strane institucija države, kao i zbog nesavjesnog odnosa građana prema vlastitoj prošlosti.

Ovim povodom, redakcija Visoko.co.ba razgovarala je sa visočkom arheologinjom Lejlom Bečar, članicom udruženja Panteon koja je najzaslužnija za večerašnju manifestaciju u Visokom:

“Velika mi je čast i zadovoljstvo što je prvi projekat Panteona realizovan upravo u mom gradu, Visokom, u saradnji sa Zavičajnim muzejem. Naše udruženje osnovalo je desetak mladih arheologa i historičara, sa željom da daju svoj doprinos očuvanju, istraživanju i popularizaciji bogatog kulturnog naslijeđa BiH. Večerašnja izložba predstavlja degradaciju kulture koja se svakodnevno dešava u našem društvu, te je ovaj ‘posmrtni marš’ karakterističan jer se odražava na sve bh. patriote. Fotografije govore o lošem stanju kulturnog naslijeđa u svim gradovima BiH, počevši od Visokog, pa do Stoca, Sarajeva, Tuzle, Doboja, Olova.” – kazala je Lejla Bečar, dodavši:

“Fotografije koje smo večeras predstavili su jedinstven dokaz da živimo u najmračnijem dobu, u kojem se, kao nikada prije, historija i kulturno naslijeđe zanemaruju. Mi želimo da očuvamo uspomenu na ovo doba, sa nadom da će se ovakvo stanje promijeniti nabolje.”

Visočki umjetnici pomogli u kreiranju izložbe

Pored toga što je otvorenje ove izložbe priređeno u Visokom, poseban značaj za naš grad je u tome što su u kreiranju ove izložbe učestvovali visočki umjetnici, koji su pokazali kako se cijeni kulturno naslijeđe i koliko im znači njihova domovina. Svoj udio u kreiranju ove izložbe dali su umjetnici: Muhamed Bešlagić, Damir Sarač, Mirza Smajlović i Anel Lepić.

U ime umjetnika, za Visoko.co.ba, govorio je Anel Lepić:

“Zaista ne znam zašto smo svi na ovim prostorima pretrpani tajnovitošću, tako negativno orijentisani iznutra, a tako pozitivno orijentisani izvana, te ne mogu sa sigurnošću tvrditi da li nas je prošlost tome naučila ili smo jednostavno takvi. Mi večeras želimo da skrenemo pažnju na sve ono što iz kulturnog nasliješa propada i tu smo da zajedno pokušamo zaustaviti svu već pomenutu bol i zaborav, jer se i mi umjetnici osjećamo nezaštićenima kao i naše kulturno naslijeđe, koje je sklono propadanju.”

U ponedjeljak obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Visokom

No, ova večerašnja izložba neće biti sve što je Visoko ponudilo povodom obilježavanja Europske noći muzeja i Međunarodnog dana muzeja, pa će tako u visočkim srednjim i osnovnim školama, već u ponedjeljak, biti nastavljeno obilježavanje ovih značajnih datuma. Više o radionicama koje će biti održane u ponedjeljak možete pogledati pod naslovom U subotu obillježavanje Europske noći muzeja i Međunarodnog dana muzeja u Visokom.

Komentari

komentara