Foto: Otvorena izložba povodom 160 godina crkve Svetog Prokopija u Visokom

Načelnici mr.sci. Amri Babić pripala je čast da otvori izložbu u Zavičajnom muzeju povodom 160 postojanje crkve Svetog Prokopija u Visokom. Ikone, arhiv, biblioteka i drugi crkveni predmeti koji se koriste tokom vjerskih obreda, zainteresirali su brojne posjetitelje izložbe.

Foto galerija FB – Magazinplus

Đenana Ganić i Aiša Agić Barut, kustosice Muzeja, su u vrlo kratkom periodu, pripremile izložbu, na čemu im se zahvalio i visočki paroh Miljan Rađenović.

Đenana Ganić je, nakon pozdravnog govora, istakla da se ikone i arhiv nalaze u veoma lošem stanju te da je potrebna hitna restauracija kako bi sačuvali ovo historijsko blago BiH.

Goran Antović, historičar umjetnosti, hram Svetog Prokopija je označio kao turistički potencijal u interesantnoj zoni, kao što je naselje Podvisoki, odakle se grad počeo i razvijati. Istakao je i fascinantnost mjesta te autentičnost koju imaju vjerski objekti na Buni ili u Kraljevoj Sutjesci. Još jednom se založio za što skoriju restauraciju kako freski, tako i ikona, od kojih bi one najbolje bile izložene u crkvi.

Načelnica Amra Babić je otvorivši izložbu izrazila veliko zadovoljstvo saradnjom svih koji su se potrudili da sačuvaju nacionalno blago BiH smješteno u Visokom.

 

Press Općine Visoko