NaslovnicaLokalne TemeFOTO: Otvoren...

FOTO: Otvorena hair česma za Amilu Hasanović

Roditelji Amile Hasanović sa iskrenom namjerom, s ciljem činjenja dobra sebi i drugima i nijetom za trajnu sadaku u ime svoje prerano izgubljene kćerke, dali su sagraditi hair česmu pored lokalnog puta u ulici Podvisoki, kako bi vodu pilo što više prolaznika i prijatelja porodice Hasanović.

Otvaranju hair česme prisustvovali su imami iz IZ Visoko te mnogobrojna rodbina, prijatelji i komšije.

Prisutnima se prije dove i otvorenja hair česme obratio imam džemata Pertačke džamije Vedad Limo koji je spomenuo nekoliko hadisa koji svjedoče o vrijednosti vakufa, od kojih je najznačajniji onaj koji govori o trajanju čovjekovih djela nakon smrti. Ovaj hadis nam daje nadu da još za života možemo učiniti nešto za spas duše: “Kada čovjek umre njegova djela prestaju, osim u tri slučaja: trajnom sadakom, znanjem kojim se drugi koristi i dobrim potomkom koji dovi za svoga roditelja.”

Prije čina puštanja vode sa česme, imami su proučili hair dovu, te je Amilin otac otvorio česmu.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.