FOTO: Osnovna škola „Kulin ban“ obradovala mališane Dječijeg doma Bjelave

3868

Na incijativu učiteljice Sanide Husić pokrenuta je akcija prikupljanja odjeće, obuće i igračaka za štićenike Dječijeg doma Bjelave. Akciji su se odazvale i ostale učiteljice od prvog do petog razreda, ali i nastavnici predmetne nastave.

„Želim da se zahvalim Upravi škole na čelu sa direktorom Ramizom Brkićem koji su dali „zeleno svjetlo“ za realizaciju incijative , također želim da se zahvalim radnim kolegicama koje su u saradnji sa roditeljima ispratili akciju do kraja i time dali značajan doprinos Dječijem domu“, istakla  je učiteljica Sanida.

„Iskoristila sam svoja poznanstva sa visočkim privrednicima te ih upoznala sa akcijom u kojoj su nesebično sudjelovali određenim donacijama. Posebno hvala Osmanu Suši (Suša – Commerce), Mahiru Očuzu (Trgovine Mahir), Refiku Kurgašu (Akova group) i Slobodanu Kokorušu ( Keramika Bobo) koji su svoj doprinos dali kroz obezbjeđenje prehrambenih i higijenskih potrepština.“, dodala je gospođa Husić.

U posjeti Dječijem domu Bjelave dočekalo nas je srdačno osoblje sa direktorom Saudinom Đurđevićem. U razgovoru sa direktorom dobili smo podatke o štičenicima ovog doma, koji broji 95 djece, raspoređenih u 5 odjeljenja – bebe, jaslice, vrtići, školski i adolescenti.

Zatekli smo ugodnu atmosferu, nasmijana lica i zdravu sredinu u kojoj djeca obitavaju. Upoznali su nas sa svojim aktivnostima u 24 sata i shvatili smo da su oni velika porodica.

„Dječiji dom Bjelave 70 posto finansira buđet, 30 posto je samofinansiranje, svaki prilog i donacija u bilo kom obliku su nam dobrodošli i hvala vam mnogo na posjeti i pomoći“, kazao je za Visoko.co.ba direktor Doma.

Direktor nam je između ostalog obećao da će posjetiti naše Visoko, a na nama će biti da posjetu uzvratimo.

Svoje utiske iznijela je i učiteljica Samra Hasanbegović koja je bila dio ekipe u posjeti Dječijeg doma: „ Ovo je bilo vrijedno iskustvo gdje se emocije miješaju sa surovom realnošću. Voljela bih kada bi naše društvo imalo veću svijest u ovakvim i sličnim situacijama.“

Priča koja počinje od incijative i završava kao veliki doprinos kako djeci, domu, tako i društvu  je dokaz da naš aktivizam i svijest mnogo znače i da upravo ovakve akcije prave velike priče.

Komentari

komentara