PreporukaFilm(FOTO) Održane nove radionice u okviru VIVA škole filma pod pokroviteljstvom BH...

(FOTO) Održane nove radionice u okviru VIVA škole filma pod pokroviteljstvom BH Telecoma

U mjesecu septembru održan je sedmi po redu VIVA Film Festival u sklopu kojeg je održana i filmska radionica, pod pokroviteljstvom kompanije BH Telecom. Između ostalih gradova u Bosni i Hercegovini i mladi iz Visokog imali su priliku da uče o osnovama filmske umjetnosti.

Završno veče VII Internacionalnog festivala dokumenarnog i kratkog filma, uz proglašenje festivalskih pobjednika, je održano pod vedrim nebom i u sumrak dana u Visokom, u Parku piramida. Osim Sarajeva, festivalski takmičarski program je predstavljen još u dvadeset gradova širom Bosne i Hercegovine: Visoko, Bijeljina, Kakanj, Mostar, Vareš, Prijedor, Višegrad, Orašje, Vitez, Bosanski Petrovac, Prnjavor …

Vrhunski profesionalci koji su stigli u Visoko i čija je želja da u školama i kulturnim centrima širom Bosne i Hercegovine poduče mlade ovoj veoma važnoj umjetnosti prošli su kroz nekoliko filmskih radionica. Radionice su osmišljene na način da se polaznici prvog dana upoznaju sa filmskom teorijom, filmskim zanimanjima, procesima nastanka filma, knjigom snimanja i načinom realizacije filmske ideje i scenarija. I ovog puta, neki polaznici su obnavljali gradivo jer su i po drugi put imali priliku prisustvovati VIVA filmskim radionicama, koje su i prošle godine u Visokom i nekolicini drugih bh. gradova održane pod pokroviteljstvom kompanije BH Telecom.

Inače, VIVA škola filma je trodnevna zabavna, edukativna i praktična radionica, koja je u Visokom održana pod pokroviteljstvom kompanije BH Telecom, a koja za cilj ima mladima približiti film, upoznati ih sa osnovama filma, obučiti ih da govore i razmišljaju filmski te na kraju upotrijebe naučeno i sami snime svoj vlastiti film.

Inače u takmičarskom dijelu 7. VIVA Film Festivala prikazan je 31 dokumentarni i kratki igrani film iz 27 zemalja svijeta, a u revijalnom dijelu i 10 omladinskih filmova nastalih u VIVA školi filma u protekle tri godine.

Grand prix za najbolje filmsko ostvarenje internacionalnog 7. VIVA film festivala osvojio je Iaou Inacio iz Brazila za film ”SamosAmazonia”.

Prvu nagradu, zlatno drvo u kategoriji religija, odlukom žirija, osvojio je film ”Homo Peregrinus”, autor Andrzej Świech iz Poljske. Drugo mjesto, srebreno drvo, pripalo je filmu ”AJAW Q'IJ”, autorice Chiare Faggionato iz Italije, a bronzano drvo, treće mjesto u kategoriji religija, osvojio je autor iz Rumunije Daniel Barnuti za film ”Pisma iz Mekke”.

U kategoriji turizam, zlatnu klapu, za najbolji turistički film 7. VIVA film festivala, osvojila je Inna Makieva iz Rusije za film ”Pilot, jakovi i Dunta”. Druga nagrada, srebrena klapa, pripala je Antei Ratković iz Hrvatske za film ”Tvoj Pag”, a treće mjesto i bronzanu klapu osvojio je film ”Hrana za dušu”, autora Mlađena Minića iz Srbije

Najbolji ekološki film, odlukom žirija je ‘’Izvan granica ”, u produkciji Environmental Justice Foundation iz Engleske, njemu je pripalo zlatni leptir 7. VIVA film festivala. Drugo mjesto, srebreni leptir, osvojio je film ”Antarktik”, autor Jivko Konstantinov iz Bugarske, a bronzani leptir za treće mjesto u kategoriji ekologija pripalo je autorskom dvojcu Harrison & Matt Thane iz Australije za film ”Zajednica pod vatrom”.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE