NaslovnicaFoto KornerFOTO: Održana...

FOTO: Održana promocija romana Gorana Vojnovića: “Izuzetna je čast gostovati u Visokom, gradu iz mog romana i filma”

Večeras je, u Velikoj sali Općine Visoko, u okviru dvodnevnog predstavljanja umjetničkih djela visočkog Slovenca, Gorana Vojnovića, upriličena promocija njegova dva romana, Čefuri raus (raus=napolje) i Jugoslavija, moja dežela (dežela=država).

Pred velikim brojem Visočana, Goran Vojnović je večeras govorio o svojim utiscima vezanim za Visoko, te o samom kreiranju ova dva romana, od kojih je jedan direktno vezan za Visoko, budući da glavni lik romana “Čefuri raus” opisuje dijelove svog života u Fužinama, slovenskom gradiću u kome žive doseljenici i u Visokom, kao mjestu porijekla njegove porodice. Također, Vojnović je govorio i o filmovima “PIRAN PIRANO” i “Čefuri raus”, koji će biti predstavljeni sutra, u Gradskom kinu Visoko.

Ovom prilikom razgovarali smo sa mladim slovenskim književnikom i režiserom, Goranom Vojnovićem, koji je za Visoko.co.ba kazao:

“Danas ovdje predstavljamo dva moja romana, Čefuri napolje i Jugoslavija, moja dežela, koja su, doduše, dva različita romana, ali se u mnogo čemu dotiču ovih prostora. Radnja prvog romana se čak i odvija u Visokom, pa mi je mnogo drago što imam mogućnost da ga večeras predstavim ovdje.”

goran vojnovic promocija romana (30)Na samoj promociji Goran je više govorio o onome što ga veže za Visoko, kao i o samim romanima, kako su nastali i šta predstavljaju oni.

“Visoko je, nekako, kad sam pisao knjigu, izabrano jer sam u njemu proveo mnogo vremena. Kad sam počeo pisati mislio sam da mogu izabrati bilo koji grad u Bosni i Hercegovini, ali sam shvatio da kada pišem o mom gradu, Fužinama o svojoj zgradi, školi, kafiću, da ne mogu, kada se radnja premjesti u Bosnu, ne mogu opisivati neki grad u kojem nikada nisam bio. I mislim da je i priča prihvaćena upravo zbog toga što sam opisivao uvijek gradove i naselja u kojima sam živio. Posebno mjesto tu zauzima, naravno, Visoko, u koje sam dolazio nekoliko puta i koje poznajem i prije i poslije, te je to osnovni razlog zašto se našlo u mom romanu.” – kazao je Vojnović tokom promocije, govoreći o ulozi Visokog u njegovom romanu i utjecaju grada na njegov život, dodavši:

“Romani su, ustvari, glas mladih čefurija (doseljenika), to jeste, nezadovoljne mladeži koja se, na neki način, u vrijeme rata i poslije, našla ‘zarobljena’ u Sloveniji, budući da nisu bili ni pravi Slovenci, a nisu pripadali ni mjestu svog porijekla. Jednostavno, dugo se čekalo da njihov glas da nešto javnosti, a to su objeručke prihvatili i stariji čefuri, te nakon toga i slovenska i regionalna publika.”

goran vojnovic promocija romana (31)Večerašnjom promocijom romana otvorena je dvodnevna posjeta Gorana Vojnovića Visokom, a u toku sutrašnjeg dana biti će upriličena promocija dva filma, snimljena prema Vojnovićevim romanima. Tako će publika u Gradskom kinu Visoko sutra od 19:00, odnosno od 21:00 sati imati priliku da pogleda filmove: “PIRAN PIRANO” i “Čefuri raus”, te će to biti posebna prilika da svi Visočani premijerno, u svom gradu, pogledaju film “Čefuri raus”, koji je direktno vezan za Visoko i koji je, jednim dijelom, sniman u Visokom.

Na kraju promocije Vojnović je i pozvao kompletnu visočku publiku da mu se pridruže na sutrašnjoj promociji:

“Sutra vam predstavljam svoja dva filma PIRAN PIRANO i Čefuri raus, koji je sniman prema istoimenom romanu i koji je dijelom sniman u Visokom, prije tri godine. Tako da će to, za mene, biti posebno zadovoljstvo i nadam se da će se ljudi odazvati na sutrašnju promociju, da vide Visoko na filmu, jer ja sam mnogo vezan za Visoko, moj otac je odavde. Ustvari, ovo za mene predstavlja više neki emotivni događaj nego bilo šta drugo jer Visoko je, na neki način, jedan od mojih gradova i jako sam sretan što su me pozvali u ovaj grad da promovišem svoja djela.”

Ulaz na obje projekcije je besplatan.

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.