BiHPrivredaFOTO: Održan "Oktobarski ekonomski forum Visoko 2012"

FOTO: Održan “Oktobarski ekonomski forum Visoko 2012”

Međunarodni privredni susreti „Oktobarski ekonomski forum (OEF) Visoko 2012.” čiji je cilj okupljanje bosanskohercegovačkih i turskih privrednika, održani su danas u Poslovnom centru „Suša”. Namjera Organizacionog odbora OEF-a bila je ostvarivanje kontakata među privrednicima radi uspostavljanje trgovinske saradnje i ulaganja. Gosti iz Turske dolaze iz različitih poslovnih oblasti: građevinarstva  tekstila, nakita, namještaja, usluga, prehrane, konsaltinga, energije i autoindustrije.

Susreti su organizirani uz podršku Udruženja Pro In iz Sarajeva, te se u njihovo ime obratio gospodin Sead Ahmić koji je pozdravio goste i zaželio dobrodošlicu.

Predsjednica Organizacionog odbora OEF-a Amra Babić svečano je otvorila Privredne susrete riječima:

– Čast mi je poželjeti svim prisutnim srdačnu dobrodošlicu u naš grad. Namjera nam je pružiti priliku malim i srednjim preduzećima naše općine ali i iz regije da predstave svoje kapacitete i resurse turskim privrednicima, ali isto tako da predstave kapacitete i resurse svojih općina. Nadam se da će naši gosti iz Turske pronaći svoj interes ovdje i u bilateralnim kontaktima sa našim privrednicima ostvariti dobru poslovnu saradnju u budućnosti.

Podršku organizaciji Oktobarskog ekonomskog foruma dala je Vanjskotrgovinska komora BiH na čelu sa potpredsjednikom Amirom Zukićem koji je u svom obraćanju obećao da će Vanjskotrgovinska komora BiH staviti sve svoje resurse na raspolaganje i biti od pomoći da se dođe do najboljih rezultata ovih susreta. – Jako je važno da svi budemo svjesni obostranog ineresa jer je to uvjet dugoročne i uspješne saradnje – dodao je Zukić.

Ideja za organiziranjem ovih susreta nastala je tokom boravka naših privrednika u Turskoj početkom mjeseca septembra ove godine, kada su naši privrednici bili gosti Udruženja privrednika Tuscon; radi se o konfederaciji privrednih udruženja Republike Turske te je za prisutne privrednike koji nisu imali priliku boraviti u Turskoj danas prikazan film o Udruženju Tuscon.

Hasan Prelić, član Organizacionog odbora, za Visoko.co.ba o organizaciji i namjerama ovih susreta je rekao:

– Na današnjem OEF-u imamo 150 domaćih učesnika i 70 iz Republike Turske, a namjera nam je bila da naši privrednici predstave svoje proizvode i investicione projekte, i da nađu potencijalnog partnera iz Republike Turske. Želimo omogućiti našim ljudima pristup drugim tržištima i drugim partnerima za razvoj svojih ideja. Namjera Organizaionog odbora je da OEF preraste u tradicionalni skup, a želimo ovakvu saradnju uspostaviti i sa ostalim nama prijateljskim zemljama koje su zainteresovane da ulaži u Bosnu i Hercegovinu.

Tokom jednodnevnih susreta naših i turskih privrednika ostvareni su brojni kontakti, a namjera je da se pretoče u uspješnu poslovnu saradnju.

{joomplucat:726 limit=38|columns=4}


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE