Foto: Obilježavanje Dana oslobođenja Visokog od fašizma

Prigodnim programskim aktivnostima obilježava se 7. april – Dan oslobođenja Visokog od fašizma!

FOTO Galerija na FB: Obilježavanje 7. aprila – Dana oslobođenja Visokog

 

U Narodnooslobodilačkom antifašističkom ratu od 1941 – 1945. godine, sa područja Općine Visoko učestvovalo je 1.205 ljudi, od tog broja 930 boraca Partizana u jedinicama Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, a ostali dio u organizacijama: Narodnog fronta, Narodne omladine, organizacijama Antifašističkog fronta žena, pionira, u ćelijama KPJ, i organizacijama Saveza komunističke omladine Jugoslavije u gradu Visokom i općinama: Gračanica, Mokronozi i Kralupi.

Partizani su učestvovali u partizanskim formacijama:
– partizanskom odredu “Zvijezda” na Okruglici kod Vareša,
– u Šestoj proleterskoj istočno bosanskoj brigadi,
– Mostarskom partizanskom bataljonu,
– Visočko-fojničkom partizanskom odredu,
– VII, IX, XVII krajiškoj brigadi Desete divizije,
– IV i V krajiškoj diviziji,
te drugim jedinicama NOV Jugoslavije.

Tokom rata grad nije pretrpjeo veliku štetu, osim 9 bombi koje su saveznici bacili sa ciljem da presjeku vitalne saobraćajnice kako bi usporili povlačenje njemačke vojske. Visoko je oslobođeno 7. aprila 1945 od strane 7, 9 i 17 Krajiške brigade iz Desete divizije.

142 pripadnika NOR-a se vodi kao poginuli.

Kada je riječ o stradanju civila, raspoloživi izvori kažu da su najviše stradali  Jevreji:  “U nekadašnjoj varošici Visoko, ustaše i Nijemci su pobili 220 ljudi od kojih su 119 bili Jevreji…
Veoma mali broj visočkih Jevreja preživio je drugi svjetski rat: Isak Eskenazi odlaskom u partizane 1941, a dvojica su se spasla iz zloglasnog logora u Jasenovcu i otišla u NOB 1942. godine. U toku rata uništeni su sinagoga i prostorije Jevrejske opštine, a od članova Jevrejske zajednice zatečene su u Visokom poslije oslobođenja samo dvije žene. ”