NaslovnicaLokalne TemeFOTO: Obiljež...

FOTO: Obilježavanje 8.aprila – Svjetskog dana Roma

U organizaciji Udruženja „Amaro Khan – Naše sunce” iz Visokog danas je u Visokom obilježen 8.april Svjetski dan Roma. Druženju i sastanku su prisustvovali predstavnici romske populacije sa općine Visoko, kao i predstavnici pojedinih mjesnih zajednica te političkih stranaka sa područja Visokog. – Ovo je izuzetno bitan datum za romsku populaciju, datum kada je održan Prvi Kongres Roma i kada je ustanovljen Svjetski dan Roma. Danas se prisjećamo Drugog svjetskog rata i svih Roma koji su stradali u holokaustu. Danas se također vraćamo u vrijeme agresije na BiH i prisjećamo se svih Roma koji su dali svoje živote za odbranu BiH. Danas se Romi susreću sa brojnim problemima, a najveći su svakako problemi u obrazovanju, zapošljavanju, stambena problematika te zdravstvena zaštita. Nažalost, iako smo pozvali i načelnicu Općine Visoko, kao i predsjedavajuću Općinskog vijeća Visoko, danas se našem pozivu nije odazvao niko iz izvršne i zakonodavne vlasti Visokog, što me duboko razočaralo. – rekao je Mujo Musić iz Udruženja „Amaro Khan – Naše sunce”. Današnjem obilježavanju Svjetskog dana Roma prisustvovala je i zastupnica u Federalnom parlamentu, Jasmina Zubić. – Jako mi je žao što se mali broj ljudi odazvao današnjem obilježavanju ovog izuzetno važnog datuma za romsku populaciju. Posebno je tužno što današnjem skupu nije prisustvovao niko iz izvršne i zakonodavne vlasti općine Visoko, jer samo zajedničkim radom i zajedničkim aktivnostima može se nešto uraditi po pitanju statusa ove populacije koja je jako ugrožena. Iako je Kongres održan sada već davne 1971.godine i iako su donesene mnogobrojne deklaracije i strategije, u našem zakonodavstvu malo toga je ugrađeno, a i ono što je ugrađeno često se od predstavnika izvršne vlasti ne poštuje. Ipak, najviše problema ove populacije se rješava upravo na lokalnom nivou, a ja koliko sam u mogučnosti poduzimam aktivnosti i u Federalnom parlamentu kada je u pitanju donošenje zakona kojima se garantuju prava ovoj populaciji. – kazala je Jasmina Zubić.

altaltalt

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.