FOTO / Nelegalna sječa šume u Srhinju

Od naših čitalaca vrlo često dobijamo fotografije i informacije o nelegalnoj sječi šume i prizorima sa kojima se susreću za vrijeme šetnje u prirodi.

Najnoviji primjer fotografisan je na području Srhinja.

Štete koje nastaju krađom drvne mase nisu velike samo u materijalnom smislu, nego takvim nesavjesnim ponašanjem prema jednom od ključnih prirodnih resursa rastu i druge opasnosti – ekološke, sigurnosne, zdravstvene.

Visočke šume još uvijek su velike i bogate, ma koliko se čovjek „trudio“ ogoliti ih, pa ne prijeti opasnost po njihov nestanak, no dugoročno, generacije koje tek dolaze sigurno će se suočiti s problemom. I događat će se sve češće poplave, pokretati klizišta, a proizvodnja kisika – potrebna svim živim bićima – odavno je ugrožena.

Fotografije koje objavljujemo čitatelj je zabilježio na relaciji od srhinjske džamije tzv.  šumskim putem pa sve do ispod Hranjka. Ovaj put vodi i na Stijenu goru, a ujedno je i okolni put za Gorane.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.