FOTO: Nakon 45 godina ponovo se čuje ezan sa munare

1282
alt

Napretkom tehnologije mnogi stari običaji su nestali, a pojavom zvučnika i ozvučenja nestala je i potreba da mujezini vjernike ezanom sa munare pozivaju na molitvu. U Visokom su se mujezini nekada „uživo” oglašavali sa svih devet gradskih džamija, da bi vremenom sve džamije uvele ozvučenje, a na taj način je nestao i još jedan lijepi, stari običaj. Ovih dana imam Tabhanske džamije u Visokom, Asim ef. Muslija i mujezin ove džamije Dželaludin Duranović su došli na jednu divnu i atraktivnu ideju – vratiti mujezina na munaru i vjernike na molitvu ponovo pozivati na starinski način.

-Pošto je džamija dobrim dijelom renovirana, a munara je u jako dobrom stanju, odlučili smo vratiti stari običaj staroj džamiji. Radi se o pogodnoj i niskoj munari koja se nalazi tik do glavne ulice u visočkoj čaršiji, tako da vjernici, građani, kao i svi posjetioci Visokog u vrijeme podne i ikindija namaza mogu prisustvovati jednom starom i pomalo zaboravljenom običaju, da mujezin direktno sa munare poziva vjernike na molitvu. – ističe imam Tabhanske džamije, Asim ef. Muslija. Prošlo je više od 45 godina kada se posljednji put sa munare ove džamije oglašavao mujezin, derviš hadži Omer Softić.

– Ideja o ezanu sa munare je lijepo primljena, za sada sa munare vjernike pozivam na molitvu za podne i ikindija namaz, a uskoro će se ezan učiti i za jacijski namaz. Penjanje na munaru ne uzima mnogo vremena, potrebna je jedna minuta, a osjećaj je zaista divan. Prema informacija koje imam u Sarajevu postoje dvije džamije sa kojih se mujezin oglašava kao nekada, sa munare, a u ostatku BiH nisam čuo da ima još neka džamija. Kada vremenske prilike dopuste ezan ćemo učiti i za jacijski namaz, a to će biti sigurno nešto posebno, jer je munara ove džamije jako lijepo i osvjetljena. – govori Dželaludin Duranović, mujezin Tabhanske džamije. Na munaru vode 33 stepenice, a mujezin sa fesom i tradicionalnom odjećom prava je atrakcija, pa je čest slučaj da se prolaznici zaustavljaju, gledaju i fotografiraju ovaj zaista rijedak čin poziva na molitvu.

{joomplucat:895 limit=8|columns=4}

Komentari

komentara