Lokalne Teme(FOTO) Na području Medžlisa IZ Visoko obilježena je Noć Bedra prigodnim programima...

(FOTO) Na području Medžlisa IZ Visoko obilježena je Noć Bedra prigodnim programima i predavanjima

17. noć ramazana se tradicionalno obilježava kao Lejletul-Bedr u svim džematima pa i na prostoru Medžlisa IZ Visoko. Imami su to učinili i ovog ramazana prigodnim programima sa polaznicima mektebske nastave i omladinom.

Prigodnim predavanjima se podsjetilo na značaj Bedra kao historijskog događaja, ali i događaja koji je najsnažnije uticao na tokove i razvoj ideje islama. Na ličnom planu je Bedr vječita inspiracija i podstrek u borbi za istinu i pravdu.

Jedan je od razloga što je baš na taj dan Muftija sarajevski upriličio svoju posjetu Medžlisu IZ Visoko. Svojim dolaskom je iskazao priznanje i poštovanje Centralnoj mukabeli u Bijeloj džamiji koju uče visočki hafizi i imami, a koju prati veliki broj vjernika nakon dvije godine odsustva zbog pandemije.

Dr. Nedžad Grabus se obratio prisutninima prigodnim vazom i nasihatom podsjećajući vjernike na značaj vjere ali i nekih događaja koji su ostavili neizbrisivi trag. To je snaga koja traje i obilježava svaku generaciju.

Bosanski ambijent autentičnog islama koji opstaje bez obzira na žestinu i silu kojom se želi otkinuti iz ovih prostora najbolji je dokaz Bedranske upornosti i ustrajnosti na principima poštovanja svakog ljudskog života i prava na njega.

Nakon iftara u Suša centru Muftija je u pratnji glavnog imama i (savjetnika) Samed ef. Omerdića posjetio gradski džemat Rosulje i imama džemata Mahir ef. Huseinovskog. Nakon teravih namaza Muftija se obratio prisutnima u punoj Rosuljačkoj džamiji. Poruke Bedra ali i druge teme su također bile inspiracija dr. Nedžada, sarajevskog muftije.

Nakon predavanja u Rosuljačkoj džamiji Muftija je sa delegacijom planirano stigao i u IC Hanovi gdje se već tradicionalno uči “Bedria” a učestvuju polaznici mekteba kao i članovi hora i Omladinskog kruga IC.

Na kraju programa se također obratio Muftija aktuelizirajući Bedr kao inspiraciju mladih, ali i temelj na kojima se odgajaju generacije muslimana u kontinuitetu. Istina, solidarnost, međusobno pomaganje, dogovaranje, nelaganje, ustrajnost i druge vrline su nekada obilježavale pripadnike islama. To su bile odlike bošnjačkih regimenti čak i kada su bili u borbi pod tuđim zastavama pa su bivali najodlikovaniji vojnici npr. austrijske vojske. Naše majke su te principe unosile u odgoj naših predaka koji su ih nosili kroz svoj život.

Prelijepo je bilo u društvu Muftije sarajevskog obići neke od visočkih džemata, a i Muftija nije krio svoje zadovoljstvo koo i zahvalnost na dočeku. Sve se završilo u čitaonici IC Hanovi gdje je značajan broj slušalaca nakon predavanja nastavio druženje gotovo do pred sehur.

Bereket ove noći se tako produžio a ramazanske blagodati je nemoguće sve pobrojati.

Visoko.co.ba/Medžlis IZ Visoko


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE